BIST 9.042
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.300,61
HABER /  DÜNYA

Barzani kabinesi yarın açıklanacak!

Irak'ta bölgesel yönetimin lideri Neçirvan Barzani yarın yeni kabinesini açıklayacak.

Abone ol

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Neçirvan Barzani, yarın kabinesini açıklayacak

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin denetimindeki 111 milletvekilinden oluşan parlamento için 2009 yılında yapılan seçimlerde hiçbir parti tek başına çoğunluk sağlayamadı. Bölgedeki iki büyük parti Kürdistan Demokrat Parti (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), koalisyon hükümeti kurmak için anlaştı.

Koalisyon protokolüne göre KDP ile KYB, ikişer yıl dönüşümlü olarak hükümeti kurması öngörüldü. KDP ile KYB'nin anlaşması üzerine bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani, hükümeti kurma görevini ilk önce KYB Başkan Yardımcısı Dr. Berham Ahmet Salih'e verdi. Hükümeti kuran Berham Salih, iki yıllık sürenin dolmasının ardından KDP ile aralarındaki protokol gereği Şubat 2012'de istifa etti. 

Salih'in istifasını sunmasından sonra Mesud Barzani, yeni hükümeti kurma görevini KDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani'ye verdi. Neçirvan Barzani, milletvekili bulunan partilere KYB ile ortak kuracağı kabinede yer almaları için öneride bulunmuş, ancak bu öneri muhalefet partilerince kabul görmemişti. 

KABİNEDE FARKLI DİNLER VAR!

 Neçirvan Barzani'nin, KYB ile kuracağı hükümetin listesini büyük ölçüde tamamladığı bildirildi. Buna göre yarın parlamentoya sunulacak yeni kabinede KDP'den 9, KYB'den 6, 2 bağımsız, bir Türkmen, bir Hristiyan ve bir komünist bakan yer alması bekleniyor. Türkmenler adına Sinan Çelebi Sanayi ve Ticaret Bakanı, Hristiyanları temsilen de Johnson Siyavuş İletişim Bakanı olarak kabinede görev aldı.  

Sürpriz bir gelişme yaşanmadığı takdirde KDP ile KYB'nin üzerinde anlaştığı ve yarın Neçirvan Barzani'nin parlamentoya sunacağı kabinede şu isimler yer alıyor:

Neçirvan Barzani - Başbakan (KDP).

Kerim Sincari - İçişleri Bakanı (KDP)

Cafer Mustafa - Peşmerge Bakanı (KYB)

Bayiz Said - Maliye Bakanı (KYB)

Dr. Aşti Havrami - Doğal Kaynaklar (Petrol) Bakanı (KDP)

Şirvan Hayderi - Adalet Bakanı (KDP)

Dr. Ali Sindi - Planlama Bakanı (KDP)

Dr. Rekevt Hame Reşid - Sağlık Bakanı (KYB)

Dr. İsmet Muhammed Halit - Eğitim Bakanı (KDP)

Doktor Ali Said - Yüksek Öğrenim Bakanı (KDP)

Kameran Ahmet - İmar ve İskan Bakanı (KYB)

Dilşah Şahab - Turizm Bakanı (KDP)

Asos Nacib - Sosyal İşler Bakanı (KYB)

Kava Mahmut - Gençlik ve Kültür Bakanı (Komünist Parti)

Sabah Ahmet - Şehit ve Enfal Bakanı (KYB)

Sirvan Baban - Ziraat Bakanı (Bağımsız)

Sinan Çelebi - Sanayi ve Ticaret Bakanı (Türkmen)

Johnson Siyavuş - İletişim Bakanı (Hristiyan)

Kemal Ali Aziz - Diyanet İşleri Bakanı (Bağımsız)

Yasin Ebubekir Elektrik Bakanı (KDP)