BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53

Barzani isyanı büyüyor! Neler oluyor? Kaç kişi öldü? Ne istiyorlar?

Barzani isyanı büyüyor! Neler oluyor? Kaç kişi öldü? Ne istiyorlar?

Maaş isyanıyla sokağa çıkan memurlara vatandalar ve bazı peşmergeler de katılınca ülke yangın yerine döndü. Dün gösterilerde 5 kişi hayatını kaybetti, 93 kişi yaralandı. Parti binaları ateşe verildi. Peki IKBY bugünlere nasıl geldi?

Barzani isyanı büyüyor! Neler oluyor? Kaç kişi öldü? Ne istiyorlar?

Referandum inadı nedeniyle iyice yalnızlaşan, gelir kaynaklarının neredeyse tamamına yakının kaybeden, bir de üstüne halkın büyük referandumda "evet" dediği bağımsızlıktan gelen baskılarla vazgeçen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), memur maaşlarını da ödeyemez hale gelince halk patladı. Maaş isyanıyla sokağa çıkan memurlara vatandalar ve bazı peşmergeler de katılınca ülke yangın yerine döndü. Dün gösterilerde 5 kişi hayatını kaybetti, 93 kişi yaralandı. Parti binaları ateşe verildi. Irak türkmen Cephesi büroları da saldırılardan nasibini aldı. AFP'nin haberine göre protestocular "Kahrolsun hırsızlar", "Barzani'ye ölüm" ve "Kahrolsun tartışmalı bölgeleri kaybeden hükümet" sloganları atıyor. Peki IKBY bugünlere nasıl geldi?

Barzani isyanı büyüyor! Neler oluyor? Kaç kişi öldü? Ne istiyorlar?

IKBY'de muhalefetin önde gelen partilerinden Goran (Deşişim) Hareketi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) güçlü olduğu Süleymaniye kent merkezinde bazı öğretmenlerin geciken maaşlar ve yolsuzluk karşıtı dün başlayan protestosu kısa sürede kitlesel gösterilere dönüştü. Bağımsızlık referandumunun ardından tartışmalı bölgelerin kontrolünü Irak hükümetine kaptırmanın sendromunu yaşayan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) sokaklar Pazartesi gününden beri hareketli. Kürdistan hükümetine karşı partilerden bağımsız kendiliğinden gelişen bir isyan hali dalga dalga yayıldı.

Barzani isyanı büyüyor! Neler oluyor? Kaç kişi öldü? Ne istiyorlar?

5 KİŞİ ÖLDÜ 93 KİŞİ DE YARALANDI: Mesud Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) güçlü olduğu Erbil, Zaho ve Dohuk gibi yerler Peşmerge ve Asayiş'in kararlılığı sayesinde sükûnetini korusa da Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) bölgesi Süleymaniye ve çevresindeki Halepçe, Kaladze, Ranya, Koya, Çemçemal, Tak Tak, Seyyid Sadık, Rawanduz gibi yerlerde öfke şiddete dönüştü. Birçok yerde siyasi parti ve kamu binaları saldırıya uğradı. Güvenlik güçleri ile halk arasında çıkan çatışmalarda 5 kişinin hayatını kaybettiği, yaralı sayısının 93'e yükseldiği bildirildi. Sadece Ranya ilçesinde 36'sı güvenlik güçlerinden 70 kişi yaralandı.

Barzani isyanı büyüyor! Neler oluyor? Kaç kişi öldü? Ne istiyorlar?

GÖSTERİLER NASIL BAŞLADI?: Üç yıl önce Bağdat'ın, petrolün tek taraflı satışı yüzünden bütçe ödeneğini kesmesiyle başlayan ve petrol gelirlerindeki düşüşle artan mali kriz, 25 Eylül'deki referandum sonrası gelişen süreçte daha da derinleşti. Referandum sonrası Irak ordusu ve Haşd el Şaabi güçleri karşısında Kerkük gibi yerlerin kaybedilmesinin yarattığı hayalkırıklığının üzerine abluka ve yaptırımların getirdiği yeni ekonomik sıkıntılar bindi. Birkaç yıldır memur maaşlarında yüzde 50 civarında kesintiye giden hükümet, son iki ayda kesintili maaşları da ödeyemedi. Buna ilaveten hoşnutsuzluğu besleyen değişmez faktörler kötü yönetim, yolsuzluk, elektrik kesintileri, kamu hizmetindeki aksamalar…