BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,89
ALTIN 2.433,79
HABER /  GÜNCEL

Bartholomeos pazar ayinini yönetti

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’da pazar ayinini yönetti. <br/>Yunanistan’dan çok sayıda ...

Abone ol

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’da pazar ayinini yönetti.
Yunanistan’dan çok sayıda siyasetçi, iş adamı ve turistin de katıldığı ayinde konuşan Patrik Bartholomeos, “20-30 sene öncesine kadar Kapadokya’da olsun Sümela’da olsun bu gibi ayinler tasavvur edilecek bir şey değildi, imkansızdı. Fakat bugün yeni bir Türkiye’de yaşıyoruz ve çok şeyin değiştiğini memnuniyetle müşahede ediyoruz” dedi.
Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Cemil köyünde bulunan Timio Stavru’da özel izinle gerçekleştirilen ayinde, İncil’den çeşitli bölümler okundu, dualar edildi, ilahiler söylendi. Ayine, Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili ve Yunanistan Parlamentosu Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Konstantinos Tsiaras, Yunan Milletvekili Maksimos Harakopalos, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, Yunan işadamları, sanatçılar ile Atina ve İstanbul’dan gelen yaklaşık 100 kişi katıldı. Ayin öncesinde, çok sayıda Ortodoks, kilise girişine hazırlanan masa üzerinde mum yaktı, bozuk para bırakarak dilek tuttu. Yaklaşık 3 saat süren ayine katılan Ortodokslara, şaraba bandırılmış ekmek parçaları tattırıldı. Ayinde konuşmasını ve duasını Türkçe ve Rumca yapan Bartholomeos, ayinler için gereken izni kendilerine veren yerel makamlara teşekkür etti. Patrik Bartholomeos, “15 seneden beri her sene olduğu gibi bu sene de Kapadokya ziyaretimizi gerçekleştirdik ve ilgili makamların müsaadesi ile mutat Pazar ayinimizi gerçekleştirdik. Bu izinleri çok takdir ediyoruz. 20-30 sene öncesine kadar Kapadokya’da olsun Sümela’da olsun bu gibi ayinler tasavvur edilecek bir şey değildi, imkansızdı. Fakat bugün yeni bir Türkiye’de yaşıyoruz ve çok şeyin değiştiğini memnuniyetle müşehade ediyoruz. Yüce Allah’a ve devletimize müteşekkiriz” şeklinde konuştu.
Konuşmasında yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle tüm Müslümanların mübarek aylarını da kutlayan Bartholomeos, “Bu arada Türkiye’deki vatandaşlarımızın ve bütün dünyadaki Müslüman kardeşlerimizin yaklaşmakta olan Ramazan ayını bu vesileyle şimdiden kutlar yapacakları duaların yüce Allah’ın katında kabul edilmelerini niyaz eder, afiyetler ve esenlikler dilerim” dedi.
(İHA)