BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.471,86
HABER /  EKONOMİ

Bankacılık devine büyük şok

İsviçreli UBS bankasının bir çalışanı tek tuşla bankayı tam 2 milyar dolar dolandırdı...

Abone ol

UBS "yatırım bankacılığında bir çalışanın yetkisiz bir işlem yaptığının belirlendiğini, konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve bankanın şu andaki zarar tahmininin 2 milyar dolar kadar olduğunu" açıkladı.

UBS'nin açıklamasında, "bu durumun muhtemelen bankanın bu yılın üçüncü çeyreğinde zarar açıklamasına yol açabileceği, yetkisiz işlem nedeniyle hiçbir müşterinin pozisyonunun etkilenmediği" ifadelerine yer vermesi ise İsviçre borsalarını sarstı. UBS hisselerin bu sabah yüzde 7'den fazla değer kaybetti.

MAHKEME SUÇLU BULDU
Mahkeme, emniyeti suistimal, yetkisi olmamasına rağmen bilgisayar üzerinden işlemlerde bulunmak ve sahtekarlıktan suçlu bulduğu Kerviel'a 2 yılı tecilli toplam 5 yıl hapis cezasına çarptırmış ve 4,9 milyar Avro'yu ödemesine hükmetmişti.

İsviçre devletinin, yatırım bankacılığı bilançosundaki zehirli (toksik) varlıkların yol açtığı büyük zararlar nedeniyle 2008 yılında kurtardığı UBS, geçen ay 2,3 milyar dolar tasarruf etmek için 3 bin 500 çalışanının işine son vereceğini açıklamıştı. Yatırım bankacılığı, Avro Bölgesi'nde ve ABD'deki borç sorunlarının ticareti yavaşlatmasının yanı sıra 2008 yılındaki küresel finansal krizden sonra bankaları gelecekteki şoklara karşı korumak için daha fazla sermaye tutmaya zorlayan düzenlemeler nedeniyle küresel çapta olumsuz etkileniyor.

UBS'deki olay 2008 yılında Fransa'da Societe Generale bankası çalışanı Jerome Kerviel vakasını akla getiriyor. Kerviel'ın hatalı işlemi sonucu banka 4,9 milyar Avro zarar etmişti.