BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,92
ALTIN 2.441,97
HABER /  DÜNYA

Banka programı indirirken dolandırılmayın

Bilişim Sistemleri Analisti ve Uzmanı Avukat Ali Yılmaz Katlav, sahte mobil bankacılık uygulamalarının akıllı telefonlar ile yapıldığını, çe...

Abone ol

Bilişim Sistemleri Analisti ve Uzmanı Avukat Ali Yılmaz Katlav, sahte mobil bankacılık uygulamalarının akıllı telefonlar ile yapıldığını, çeşitli dolandırıcılık olayları karşısında vatandaşların dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Katlav, çeşitli dolandırıcılıklara konu olan akıllı telefonlarla ilgili, gündeme yeni giren ve anlaşılması son derece zor olan, sahte mobil bankacılık uygulamalarına dikkat çekti. Farklı şekillerde bankacılık hizmetlerinin, bilgisayar ağları aracılığı ile gerçekleştirilmesini sağlayan internet bankacılığı hizmetinin, yaygın olarak kullanıldığını belirten Katlav, "Bankalar bu hizmeti sağlarken çeşitli güvenlik tedbirleri almaktadırlar. Örnek vermek gerekirse; kullanıcı adı, şifre, bunları yazarken sanal klavye kullanımı ve son derece etkili olan, kısa mesaj servisi aracılığıyla kişinin telefonuna gönderilen, doğrulama kodu. Tüm bunlara ilaveten, sistem güvenliğini kontrol eden çeşitli yazılımlar. Peki, bu önlemler mobil akıllı telefonlar için ne derece geçerli? İşte dolandırıcılıkta son nokta. Telefonunuzdan bankacılık işlemlerini yapmak üzere, telefonunuza ilgili bankanızın programını indiriyorsunuz. Program kurulurken sorulan sorulara cevap veriyorsunuz ve nihayet programınız kuruldu. Programı kullanmaya başladınız; kullanıcı adı, şifre ve sonunda size gönderilen doğrulama kodunu da girdiniz. Ama üzgünüz artık sizde bir siber suç mağdurusunuz” dedi.

YANLIŞ NEREDE?
Av. Ali Yılmaz Katlav, şöyle devam etti:
“Tamam ama yanlış nerede? Aslında bir yanlış yok. yanlış olan bankanın programı diye indirdiğiniz programın, aslında sizin bankanızın programı olmaması. Tüm görselliği taklit edilmiş, ancak bağlantı kurduğu ve aldığı bilgileri ilettiği bilgisayar sunucusu, bankaya ait olmayıp, dolandırıcılara ait olan, bu amaçla tasarlanmış bir mobil uygulama olması. Kullanıcıların bu yazılımları ayırt etme ihtimali çok düşük. Elbette böyle bir suçun işlenmesi, bilişim hukukunu ilgilendirir. Delillerin sadece ağ ortamından elde edilebileceği titiz bir çalışma sonucunda failler, ancak yakalanabileceklerdir. Güven, ancak önlemini de al.”
(İHA)