BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Balyoz raporu karargahtan nasıl çıktı?

Balyoz bir darbe planı mı, bir askeri plan semineri mi? Sivil yargı darbe diyor. Peki ya askeri bilirkişi ne dedi? İşte o rapor;

Abone ol

Türkiye’nin gündemine damgasını vuran “Balyoz Darbe Planı” iddialarıyla ilgili Askeri Savcılık tarafından yaptırılan bilirkişi raporu, TSK’daki hiyerarşik yapının o dönem işlemediğini ortaya çıkarıyor. Rapora göre, dönemin Genelkurmay Başkanı Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı Yalman ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Başbuğ plandan habersiz.

Kurmay Binbaşı Ahmet Erdoğan’ın, 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1’inci Ordu Komutanlığı’nda yapılan seminerle ilgili raporunda dikkat çekici tespitler yer alıyor.

PLAN SEMİNERİ KARARGAHTAN NASIL ÇIKTI?
Raporda, plan seminerindeki bilgilerin nasıl karargah dışına çıktığı da sorgulandı. Bilirkişi, bu konudaki tespiti ise Plan Semineri’ne ait bilgilerin uzun zamana yayılarak karargahtan çıkarıldığı yönünde oldu. Raporda “Başlangıçtan itibaren bilinçli ve uzun döneme yayılarak kaçırılmış olabileceği tespit edilmiştir” denildi.

TSK'DA HİYERARŞİK YAPI O DÖNEM İŞLEMİYORDU

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ tarafından daha önce yalanlanan planla ilgili Binbaşı Erdoğan’ın raporu, TSK’da 1. Ordu Komutanlığı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı arasındaki hiyerarşik yapının o dönem işlemediğini ortaya çıkarıyor. Bu tabloya göre, bilirkişi raporunda kabul edilen Balyoz Planı’nın, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Aytaç Yalman ve Kara Kuvvetleri’ndeki bu plan ve tatbikatları komutan adına yöneten dönemin Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’dan habersiz olarak hazırlandığını gösteriyor.

SEMİNER AMACINDAN SAPTI

Bilirkişi raporuna göre plan semineri, 1. Ordu Komutanlığı tarafından Yunanistan’a karşı Trakya Bölgesi’nde düzenlenecek bir harekatta kullanılması planlandı ancak amacından saptı. Seminerde Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrine rağmen Alternatif Harekat Planlarına ağırlık verildi. Böylece “Kolordu plan tatbikatlarının ordu plan seminerinin başlangıçta konulan maksatlardan uzaklaştığı” belirtildi. Bu durumun Seminer Uygulama Emri ile Seminer Sonuç Raporundaki farklılıklardan tespit edildiği de vurgulandı.

AKSİ YÖNDEKİ EMRE RAĞMEN

Askeri bilirkişiye göre, OEYTS (Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo)’nun uygulandığı gizli seminere 3 general ve 12 subay gözlemci olarak katıldı. Ancak bu gözlemciler, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın aksi yöndeki emrine rağmen “Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo” nun konuşulmasına herhangi bir müdahalede bulunmadı. Gözlemci general ve subayların müdahale ettiklerini gösteren bir kayda da rastlanmadı.

Askeri bilirkişi Binbaşı Erdoğan, OEYTS’nin seminerde kullanıldığının gizlendiğini de vurgulayarak “Alternatif bir başka seminer sonuç raporunun hazırlandığının tespit edildiği ancak bunun yayınlanıp yayınlamadığını tespit edemediğini” belirtti.

PLANLAR BİRBİRİNE BENZİYOR

Binbaşı Ahmet Erdoğan, 5-7 Mart tarihli seminerden sonra Kara kuvetleri Komutanlığı’nın bu seminerle ilgili herhangi bir değerlendirme yaptığını gösteren bir yazışmaya rastlanılmadığını da raporunda ifade etti. OEYTS’nin incelendiğinde, Balyoz Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından “Balyoz Güvenlik Harekat Planı” adıyla hazırlanan harekat planına ait olduğunu ve bu planın basında yer alan Balyoz Darbe Planı’na benzediği de vurgulandı. Askeri savcı seminerde yapıldığı belirtilen ses kayıtlarını ve dökümanları da inceledi ve bu inceleme ile ilgili raporunda dikkat çeken bir tespite de yer verdi.

BAZI SİYASETÇİLERİN FOTOĞRAFI KULLANILDI

Binbaşı Erdoğan, seminerde bazı siyasetçilerin fotoğraflarının kullanıldığını kayda geçirdikten sonra, “Silahlı Kuvvetler’in yetki alanı dışına çıkan konuşmalara rastlanması nedeniyle seminerde Balyoz Güvenlik Harekat Planı’nın ifşa olmayacak bir seviyede görüşülmüş olabileceği” ni raporuna yazdı.

SINIRLI PERSONEL KATILDI

Bilirkişi ’ÇARŞAF’, ’SAKAL’, ’ORAJ’ ve ’SUGA’ adlı kaos planlarında yer alacağı iddia edilen personel listesini de inceledi. Askeri bilirkişi, listede seminer çalışmalarına katılan ancak plan çalışmasına katılmayan isimler olduğunu belirterek, “Sınırlı sayıda personelin katılımı ile icra edileceği anlaşılmaktadır” dedi.

Askeri bilirkişi Erdoğan, plan seminerinde askeri hiyerarşi ve usüllerin de toplantıya katılanlar tarafından ihlal edildiğini raporunda yer verdi. Seminerde kullanılan evrakın üst makamların emrine göre kozmik büroda saklanması ve seminere ait bilgilerin bilgisayarlardan silinmesi yönündeki emre rağmen, birliklerden bu emirlerin yerine getirildiği gösteren yeterli sayıda resmi yanıt verilmediğini söyledi.