BIST 10.106
DOLAR 32,28
EURO 34,89
ALTIN 2.432,66
HABER /  DÜNYA

Bal’dan Suriye açıklaması

AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal, Suriye’de PYD’nin sınırda kontrolü ele geçirme çabalarına ilişkin, “Uluslararası sistemde birileri ...

Abone ol

AK Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal, Suriye’de PYD’nin sınırda kontrolü ele geçirme çabalarına ilişkin, “Uluslararası sistemde birileri bölgede yeni yapılanma istiyordu. Çaba sarf etmeye başladılar. Türkiye’nin bundan rahatsız olması lazım” dedi.
AK Parti Kütahya Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi İdris Bal, Meclis’te gazetecilerin sorularını cevapladı. PKK’nın Suriye’deki yapılanması olan Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) sınırda kontrolü ele geçirme çalışmalarına ilişkin değerlendirmede bulunan Bal, uzun süredir dikkatli olunması yönündeki sözlerini hatırlatarak, “Bu düşüncemi Mart ayı içinde paylaşmıştım. Maalesef bu kaygılarımız yersiz değil. Belli bir süreç içinde zamanında adım atmazsanız, daha sonra atacağınız adımların maliyeti çok yüksek olur” ifadesini kullandı.
Bal, sürecin iyi okunması gerektiğini belirterek, “Uluslararası sistemde birileri bölgede yeni yapılanma istiyordu. Saddam indiğinde fiili bir yapılanma yaptılar. Çaba sarf etmeye başladılar. Türkiye’nin bundan rahatsız olması lazım” dedi.

“MESELEYE ETNİK GÖZLÜKLE BAKIYORUZ”
“Bazıları ‘Kürtler de devlet kursun bunda ne zarar var’ diyorlar. Mesele Kürtlük, Türklük meselesi değil” diyen Bal, Avrupa’da kurulan sistem gibi etnik üstü bir yapılanmanın benimsenmesi gerektiğini kaydetti. Bal, “Meseleye etnik gözlükle bakıyoruz. Bazı uyarılar etnik gruplara değil. Kim yaparsa yapsın artık bu bölgenin etnik kırılmalara değil, entegrasyona, eğitime, sağlığa ve yüksek hayat standardına ihtiyacı var” şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun BM Güvenlik Konseyi’ne Suriye konusunda yaptığı çağrıyı da değerlendiren Bal, “Orada bir mahkeme yok, orada adalet dağıtılmamaktadır. Orada siyasi bir mekanizma vardır. Rusya ve Çin oldukça Suriye’de de bir karar beklemenin gerçekçi olmayacağını düşünüyorum. En azından onların ikna edilmesi lazım” diye konuştu.
Bir gazetecinin, “Öcalan’ın basın toplantısı isteği konusunda neler söyleyeceksiniz?” şeklindeki sorusu üzerine ise İdris Bal, ortada pişmanlık varsa milletin onları kucaklayacağını söyleyerek, “İslam’da da pişmanlık kapısı vardır, bu kapı zorlanabilir. Ama ben baktığımda böyle bir pişmanlık göremiyorum. Şiddeti, terörü bırakma göremiyorum. Böyle olunca da bu milletin onlara hoşgörü göstermesi kabul edilemez. Bu, niyetin kötüye kullanılması olur” dedi.
(İHA)