BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bal Ormanlarının sayısı artıyor

Türkiye'de ilk kez Afyonkarahisar'a kurulan ''Bal ormanları''nın Türkiye geneline yayılmaya başladığı bildirildi.

Abone ol

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın projesi kapsamında Türkiye'de ilk kez Afyonkarahisar'a kurulan ''Bal ormanları''nın Türkiye geneline yayılmaya başladığı bildirildi.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Adana'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bal üretiminde Rusya ve ABD'den sonra üçüncü sırada yer aldığını söyledi.

Kahveci, vatandaşın ekonomik düzeyini artırmak ve orman kaynaklarını daha kullanılabilir hale getirmek için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirterek, bu kapsamda bal ormanları oluşturmaya başladıklarını ifade etti.

Geçen yıl Çevre ve Orman Bakanlığı'nın projesi kapsamında Türkiye'de ilk kez Afyonkarahisar'a bal ormanı kurduklarını anımsatan Kahveci, orman kurma çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü kaydetti.

Kahveci, bal ormanlarının Türkiye geneline yayılmaya başladığını belirterek, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin bal üretimini artırmak amacıyla başlattığımız proje kapsamında 10'un üzerinde bal ormanı kurduk. Dikim mevsimiyle birlikte bal ormanı kurma çalışmalarımızı artıracağız. Şuanda Afyonkarahisar'da, Bolu'da Karabük'te, Muğla'da, İzmir'de kurduk, kurmaya devam edeceğiz. ''

Kahveci, Türkiye'de her yıl 70-80 bin ton bal üretildiğini bildirerek, bunların bir kısmını çam, bir kısmını da çiçek balının oluşturduğunu söyledi.

-ORMAN KÖYLÜSÜNE KATKI-

Arıların bal topladığı alanların büyük çoğunluğunu orman alanlarının oluşturduğunu belirten Kahveci, şunları şunları kaydetti:

''Kuracağımız bu alanlara arıların daha kolay bal yapabileceği otsu ve çalımsı bitkiler ekerek, Türkiye'deki bal üretimini artırmak ve teşvik etmek istiyoruz. Bal çok önemli bir ihraç ürünü. O nedenle ülkemizde balcılığı teşvik etmek amacıyla çok sayıda yerde ormanlar kuruyoruz. Böylece balcılığı teşvik edip orman köylüsüne katkı sağlayacağız. Ormancıların görevi sadece ormanı korumak değil, orman kaynaklarını da artırmaktır.''