BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,75
ALTIN 2.413,15
HABER /  DÜNYA

Bakü’de Bir Zaferin Yıldönümü oturumu

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümü münasebetiyle “Hocalı Soykırımı Tanıma Birliği” tarafından ’Bi...

Abone ol

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümü münasebetiyle “Hocalı Soykırımı Tanıma Birliği” tarafından ’Bir Zaferin Yıldönümü’ isimli açık oturum düzenlendi. Oturuma Türkiye’den katılım yüksek oldu.
Bakü’de yapılan oturuma Türkiye’den Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Komutan Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir ve bir kaç kuruluş temsilcileri katıldı. Oturumda Nuri Paşa ve Kafkas İslam Ordusu harekatı hakkında konuşan Prof. Dr. İbrahim Öztek, "Kafkas İslam Ordusu harekatı 1. Dünya Savaşı günlerinde bütün Kafkaslarda ve özellikle gözü Azerbaycan’ın zenginliklerinde olan Rus, Ermeni, İngiliz hatta Alman istila, katliam ve soykırım uygulamalarına karşı Türkiye’deki kan kardeşlerinin askeri işbirliği ve yardım harekatıdır. Bu harekat Azerbaycan Türkünün egemenliğinin elinden alınmak ve yok edilmek istendiği kara günün harekatıdır. Bu savaşta şehit olmuş kahramanlarımızın ruhları Azerbaycan’ı sonsuza dek koruyacak ve yüceltecektir. Osmanlı çok zor koşullar altında bulunmasına rağmen kan kardeşlerinin yardım isteğini görev bildi. Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu zaferlerle dolu bir kahramanlık destanı yazdı" dedi.
Stratejik ortakların bizi yok etmek için de planları olduğunu söyleyen Öztek, "Devletler arası dostluk adı altında milli çıkarlarımızı kollamayı becerirsek, milli egemenlik, milli güvenlik ve stratejik milli istihbaratın değerlendirmeleriyle moralimizi yüksek tutarsak güçlü bir Türkiye ve Azerbaycan bölgede planlanan her çeşit oyunu bozacak ve yok edecektir” dedi.
Oturumda gazetecilere açıklama yapan Timsal Karabekir, dünyadaki Türklerinin çok azap çektiğini ve aynı ıstırapların Azerbaycan’ın da çektiğini söyledi. Karabekir, "Bize birlik olmamız ve nefesimiz yettiğince haklı davamızı dünya milletlerine duyurmamız lazım. Dünya milletleri sağır ve kör olmuşlar, bu konuda bizi dinlemek ve duymak istemiyorlar ama onlara duyuruncaya kadar yapmamız gereken her şeyi el birliğiyle canımız pahasına yapmak zorundayız” dedi.
Basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, ”Burada Türkiye Aydınlar Ocağını temsilen ve aynı zamanda Anadolu Aydınlar Başkanı olarak bulunuyorum. Burada bulunmamızın sebebi Nuri Paşa ve Kafkas İslam Ordusu harekatıdır. Timsal hanımefendi ve diğer illerden değerli arkadaşlarımızla buradayız. Kanı birdir, dili birdir, dini birdir, aynı medeniyet, aynı tarihin parçalarıdır. Türkiye ve Azerbaycan bir gövdenin iki şah damarıdır” diye konuştu.
Prof. Dr. İbrahim Öztek ve Timsal Karabekir Azerbaycan’la Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesindeki katkılarından dolayı ödüllendirildiler. Öztek ve Karabekir daha sonra Bakü’de bulunan Türk Şehitliğini ziyaret ederek Türk Şehitlik anıtına çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu. Prof. Öztek, Türk İslam Ordusu’na katılanların anısını yaşatmak ve Nuri Paşaya minnet duygularını ifade etmek amacıyla Manisa’daki Şehitlikten getirdikleri toprağı Türk Şehitliğine döktü.
(İHA)