BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

Bakanlık o iddiayı yalanladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ’Türkiye’de bitkisel üretimde fazla tarım ilacı kullanıldığı ve bu ilaçların hiçbir laboratuvarda pest...

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ’Türkiye’de bitkisel üretimde fazla tarım ilacı kullanıldığı ve bu ilaçların hiçbir laboratuvarda pestisit analizinin yapılamadığı’ iddialarını yalanladı. Açıklamada, insan sağlığı için risk taşıyan tarım ilaçlarının AB ile uyumlu olacak şekilde kullanımdan kaldırıldığı bildirildi.

40 BİN TONA İNDİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, son günlerde bazı basın yayın organlarında, Türkiye’de bitkisel üretimde fazla tarım ilacı kullanıldığı ve bu ilaçların hiçbir laboratuvarda pestisit analizinin yapılamadığı şeklinde haberlere ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, Türkiye’de 30 farklı ekolojik bölgede yaklaşık 92 milyar lira değerinde 165 çeşit tarımsal ürünün üretildiği ve 339 zararlı organizma ile mücadele edildiği bildirildi. Türkiye’nin üretim değeri açısından dünyanın yedinci büyük tarımsal gücü olduğu halde tarım ilacı kullanım miktarına göre dünyada 19. sırada yer aldığı kaydedilen açıklamada, "Ülkemizin yıllık tarım ilacı kullanım miktarı yıllara ve iklime bağlı olarak değişmekle birlikte 2002 yılında 55 bin ton iken alınan tedbirler sonucu bu rakam 2012 yılında 40 bin tona inmiştir. Oransal olarak da ülkemizde pestisit kulanım oranı hektara 1,3 kg ile dünyanın önemli tarım ülkelerinin çok gerisindedir. Bu rakam örneğin Kosta Rika’da 51, Hollanda’da 9,4, Portekiz’de 4,3, Yunanistan’da 2,8 ve Almanya’da 2,5 kg’dır. Bakanlığımızca zirai ilaç kullanımının azaltılması amacıyla Biyolojik ve biyoteknik mücadele yapan üreticilerimize 2010 yılından itibaren destekleme ödemesi yapılmaktadır" denildi.

125 LABORATUVAR
Türkiye’de ilk kez ruhsatlandırılacak olan tarım ilaçları için kullanılan aktif maddenin AB veya G-8 ülkelerinde ruhsatlı olması şartının arandığı bildirilerek, böylelikle toksikolojik risklerin azaltıldığı ifade edildi. İnsan sağlığı için risk taşıyan tarım ilaçlarının AB ile uyumlu olacak şekilde kullanımdan kaldırıldığı ve Türkiye’de bugüne kadar 181 adet pestisitin yasaklandığı belirtilen açıklamada, "Türkiye’de 42 adet kamu, 83 adet özel olmak üzere toplam 125 adet kalıntı analizi yapabilen laboratuvar bulunmakta olup ülkemizde tüm pestisitlerin kalıntı analizi yapılabilmektedir. Tarım ilacı kullanımından kaynaklanabilecek etkilerin azaltılması ve kalıntı denetimlerinin daha etkin yapılabilmesi için bakanlığımız tarafından ’Ulusal Çok Yıllık Kalıntı Kontrol Planı’ hazırlanmakta ve uygulanmaktadır. Bu plan çerçevesinde ülkemizdeki tüm riskli ürünlerde denetim yapılmakta olup, bu denetimlerde numunelerin yüzde 30’u hasat öncesi, yüzde 30’u hasat sonrası ve yüzde 30’u hallerden alınmakta denetim programının yüzde 10’u ise İl Müdürlüklerinin inisiyatifinde tüm ürünlerden alınarak, program dışındaki ürünlerin de denetlenmesi sağlanmaktadır" ifadelerine yer verildi.

OLUMSUZ OLDUĞU TESPİT EDİLEN NUMUNELER İÇİN ÜRETİCİLERE İDARİ PARA CEZASI
Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Olumsuz olduğu tespit edilen numuneler için üreticilere, tedarikçi ve satıcılara 5996 sayılı kanuna göre hasadı geçiktirme, ürün imhası ve idari para cezası uygulanmaktadır. Özellikle 2002 yılından beri uygulanan Hasat Öncesi Denetim programı ile kalıntı riski taşıyan ürünlerin tüketiciye ulaşması engellenmekte olup, bu denetim programı sonucu kalıntı oranı yüzde 73 oranında azaltılmıştır. Alınan tüm tedbirler neticesinde ülkemizde Hasat Öncesi dönemde yapılan denetimlerde tespit edilen olumsuzluk oranı yüzde 2,9 kadar düşmüş olup bu oran Avrupa Birliği ortalamasından (yüzde 3) ve ABD ortalamasından (3,4) daha düşüktür."
(İHA)