BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,76
ALTIN 2.425,53
HABER /  DÜNYA

Bakanlık: Bir kez daha lanetliyoruz”

Dışişleri Bakanlığı’nın Srebrenica katliamına ilişkin açıklamasında, “Vahim insanlık suçunu bir kez daha lanetliyoruz” denildi. <br/>Dışişle...

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı’nın Srebrenica katliamına ilişkin açıklamasında, “Vahim insanlık suçunu bir kez daha lanetliyoruz” denildi.
Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi, Srebrenica soykırımının 18. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı. Açıklamada, 1995 yılında 8 binden fazla Boşnak’ın katledilmesiyle sonuçlanan Srebrenica soykırımımın 18. yıldönümü vesilesiyle Türkiye’nin bu acı olayda can veren Boşnakları saygı ve rahmetle andığı belirtilerek, kurbanların yakınları ile ailelerinin derin acılarının paylaşıldığı ifade edildi. Açıklamada, “Bu vahim insanlık suçunu bir kez daha lanetliyoruz” denildi.
Bölge ülkeleri ve uluslararası toplumun Srebrenica’da yaşananlardan gerekli dersleri çıkararak, aşırı milliyetçilik ve etnik nefretin sebep olduğu benzer olayların bir daha yaşanmaması için her türlü gayreti göstereceğine inanıldığı aktarılan açıklamada, Srebrenica’da yaşanan soykırımı azımsamaya veya inkar etmeye yönelik girişimlerin her daim karşısında durulacağının altı çizildi.
Bosna-Hersek’in çok etnili ve çok kültürlü toplumsal yapısının muhafazasının, pekiştirilmesinin ve uyum içinde bir arada yaşama olgusunun sürdürülmesinin barışa gölge düşürmeye çalışanlara en iyi karşılık olacağına işaret edilen açıklamada, “Geleceğe umutla bakabilmenin yolunun yaşanan acıları unutmamak kadar güven, dostluk ve işbirliğini teşvik etmekten geçtiğine inanıyor; kardeş Bosna-Hersek halkının gelecek kuşaklarına karşılıklı anlayış ve hoşgörünün egemen olacağı bir miras bırakılması gerektiği yönündeki inancımızın altını çiziyoruz” denildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu anlamlı vesileyle, dış politikamızda özel bir önem ve öncelik atfettiğimiz Balkanlar’da kalıcı barış ve istikrarın sağlanması yönündeki kararlılığımızı teyit ediyor; bölgenin istikrarı açısından hayati öneme sahip olan Bosna-Hersek’in istikrar ve refahını kuvvetle desteklediğimizi hatırlatıyor; Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesinin önemini bir kez daha vurguluyoruz."
Srebrenica Anma Törenlerine her yıl üst düzeyde katılan Türkiye’yi bu yılki törenlerde Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in temsil ettiği belirtildi.