BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,84
ALTIN 2.445,94
HABER /  GÜNCEL

Bakan’dan paralel açıklama

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, paralel yapı iddialarına ilişkin olarak, "Bazı üst düzey bürokratların paralel devlet ile bağlantılarını keşfe...

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, paralel yapı iddialarına ilişkin olarak, "Bazı üst düzey bürokratların paralel devlet ile bağlantılarını keşfetmişsek onları yerlerinden almamız lazım. Bu da yanlış bir şey değil" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Financial Times Türkiye Zirvesi’nde soruları yanıtladı. Şimşek, Türkiye’de bazı polis müdürleri, savcılar ve üst düzey kamu görevlilerinin sanki aynı yerden talimat alıyormuşçasına hareket ettiğini söyledi.
“Tabii ki ’Türkiye’de yolsuzluk yoktur’ demiyorum” ifadelerini kullanan Şimşek, “Türkiye yolsuzluğu ortadan kaldırmadı, daha uzun bir yolumuz var ama aynı zamanda yolsuzlukla mücadele etmemiz gerekiyor. Bugün algılama açısından 2002’ye kıyasla Türkiye daha az yolsuzluğun olduğu bir ülke. Ama hala bizim olduğumuz yer, olmak istediğimiz yer değil” açıklamalarında bulundu.
Twitter’ın yasaklanması konusundaki bir soruyu da yanıtlayan Şimşek, "Twitter kendi web sitesindeki hizmet koşullarında ‘Twitter mahkeme kararlarına uygun davranacaktır’ diyor. Ama Twitter’ın Türkiye’de temsil bürosu yok. Ben Twitter’ı çok seviyorum, çok kullanıyorum ama çok yazık oldu. Benim ülkem şu veya bu nedenle geçici olarak Twitter’ı kapatmak zorunda kaldı ve bu beni üzdü. Ama kabul edelim ki Twitter’ın bütün ülkelerde mahkeme kararlarına saygı göstermesi gerekiyor. Mesela ABD’de Twitter’ın mahkeme kararlarına uygun davrandığını çok iyi biliyoruz. Neden acaba Twitter ilgili kurumlarla bu mahkeme kararı konusunda bir diyalog başlatmadı? Ben bu sözlerimle Twitter yasağını savunuyor değilim. Hayır Twitter asla yasaklanmamalıydı, ama bu ayrı bir konu. Bizim hükümetimiz ve Başbakan mahkeme kararlarına uydu, bunun adil olmadığı söylense bile" diye konuştu.
Şimşek, kamu kurumlarındaki görevden almalar ve yer değişiklikleri konusunda ise şunları söyledi:
“MASAK’ın başındaki kişi terfi ettirildi yani bütün bu atamaların görev değişikliklerinin yolsuzluk iddiaları ile bir ilgisi yok. 17 Aralık öncesinde de birçok değişiklik oluyordu ama şimdi her şey çok yakından takip ediliyor. Normalde de yer değiştiriyor bu görevliler. Son birkaç aydır yapılan tayinlere farklı yaklaşılıyor. Bazı üst düzey bürokratların paralel devlet ile bağlantılarını keşfetmişsek onları yerlerinden almamız lazım. Bu da yanlış bir şey değil.”
Bakan Şimşek, “Gülen cemaatinden bakanlığınıza bir sızma var mı” sorusunu ise, “Tabi. 1970’lerin ortalarından itibaren bu cemaat öğrencileri genç yaştan itibaren bünyesine katıyor. Çeşitli bürokratik pozisyonlara bu insanlar yükseldiler, bunu herkes biliyor” diye yanıtladı.
(İHA)