BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

BAKAN’DAN ERGENE MÜJDESİ

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Nehri’nin iyileşmeye başladığını belirterek, “Bir renk problemi var sadece, kirlilik büyük ö...

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Nehri’nin iyileşmeye başladığını belirterek, “Bir renk problemi var sadece, kirlilik büyük ölçüde azaldı” dedi.
Bakan Eroğlu, AK Parti üyeleri Sivil Toplum Kuruluşları ile kahvaltıda buluştu. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, Ergene Nehri’nde kirliliğin büyük ölçüde azaldığını söyledi. Eroğlu, “Ergene Nehri ile ilgi çok büyük çalışma yaptık. Ergene Nehri kirlenmiş. Tabi biz kirletmedik, yıllarca önce kirlenmiş. Ergene Nehri etrafındaki belediyelerin büyük kısmı CHP’li. Fakat bunlar atık su arıtma tesislerini inşa etmemiş. Bir takım sanayi de maalesef tesislerini tam çalıştırmıyor. Bu nedenle başbakanımızın talimatıyla 18 maddelik bir eylem planı hazırladık. Şuan da atık su arıtma tesislerini biz inşa ediyoruz. Orada dere ıslahları devam ediyor. Barajlar, göletler, sulama tesisleri ve sanayinin kontrollü çalışmaları devam ediyor. Bizim bir hedefimiz var, 2014 yılı sonuna kadar inşallah bu Ergene’de, zaten kalite iyileşmeye başladı. Bir renk problemi var sadece. Kirlilik büyük ölçüde azaldı. Normalde organik kirlilik olmayan bir renk problemi var. Onu da çözmek için büyük bir proje hazırlandı. İnşallah Temmuz ayında da onun temelini atacağız” dedi.
Uzunköprü’de atık su arıtma tesisinin temelini attıklarını ifade eden Bakan Eroğlu, bir yıl içerisinde arıtma tesislerini bitireceklerini söyledi.
Bakan Eroğlu, Ergene Nehri’ndeki kirlilik oranının yaklaşık yüzde 80 oranında azaldığı yönündeki söylendiği iddiaları üzerine de şunları ifade etti:
“Azaldı. Kirlilik deyince sadece renge bakmamak lazım. İçindeki organik kimyasal oksijen ihtiyacı, biyolojik oksijen ihtiyacı dediğimiz bizim kirlilik parametreleri var. Tabii çoğu bunu bilmez. Biz onunla ölçüyoruz. Dolayısıyla onlarda önemli bir miktarda azalma var. Sanayiyi kontrol ediyoruz. Yani şuan da, hatta daha 2 gün önce Ergene ile ilgili güzel bir toplantı yaptık ve çalışmayı neticelendirdik. Orada Tekirdağ valisi ile görüştük. Sanayiyi, ıslah organize sanayi bölgesi kapsamında topluyoruz. O kanun da çıktı. Nasıl Haliç’i temizledik, “Temizlenir” der miydi kimse? Diyor muydu? Haliç’i temizlediğimiz gibi Ergene’yi temizleme vazifesi de başbakanımızın talimatıyla bize düşüyor. Merak etmesinler temizlenecek. Biz kirletmedik. Bizden önce Ergene lağım çukuruydu. Haliç’de bizden önce tamamen bir lağım çukuruydu. Hiçbir canlı yoktu. Ama şimdi 45 tür balık yaşıyor içinde. İnsanlar yüzüyor”.
(İHA)