BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Bakan Yılmaz’dan Başkanlık Sistemi açıklaması

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Türkiye tekrar o eski günlere dönmesin. Bu siyasi istikrarını kesin bir güvenceye kavuştursun. O kesin güven...

Abone ol

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Türkiye tekrar o eski günlere dönmesin. Bu siyasi istikrarını kesin bir güvenceye kavuştursun. O kesin güvence de başkanlık sistemidir” dedi.
AK Parti Bingöl İl Başkanlığı tarafından Kültür Merkezi’nde düzenlenen Genişletilmiş İl Danışma Kurulu Toplantısı’nda; AK Parti İl Başkanı Cevdet Çalbay, AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş ve Elazığ Milletvekili Şuay Alpay’ın selamlama konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2014 yılının referandum ile birlikte 3 seçimin yapılabileceği bir yıl olabileceğine dikkat çekti. Yılmaz, “2014 yılı değerli kardeşlerim, çok kritik bir yıl. Gerçekten hayati bir yıl. Genel seçimlerin, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı bir yıl. ‘3 seçim olabilir’ dedi Sayın Başbakanımız, biliyorsunuz. Referandum olabilecek bir yıl” dedi.

“TÜRKİYE’NİN IMF’YE 5 MİLYAR DOLAR KREDİ VERMESİ SÖZ KONUSU”
Bakan Yılmaz, güçlü hükümetle dünyanın yaşadığı krizden büyüme ile çıkan Türkiye’nin IMF’ye kredi verecek konuma geldiğini belirterek, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde IMF’ye 5 milyar dolar kredi vermesinin söz konusu olduğunu söyledi. Türkiye’nin iyi idare edildiğini ve başka ülkeler hakkında karar veren bir ülke konumuna geldiğinin altını çizen Bakan Yılmaz, “Türkiye iyi idare edilmediği sürece, hiçbir yöreye bu hükümetin, bu devletin bir faydası olamaz. Son dönemlerde görüyorsunuz birbirinin peşi sıra kredi derecelendirme kuruluşları notumuzu artırıyor. Küresel kriz ortamında ülkelerde bankalar batarken, işsizlik artarken, devletlerin borçları artarken; Türkiye dimdik ayakta... Hiçbir bankası batmayan, ekonomisi büyümeye devam eden, borçları azalmaya devam eden bir ülke... Çok şükür, yıllar yılıdır IMF kapısında olan Türkiye, bu kamburdan da kurtulmuş oldu. Tam aksine, şimdi önümüzdeki dönem IMF’ye 5 milyar dolar Türkiye’nin bir kredi vermesi söz konusu. Bunun da ötesinde IMF’nin karar organlarında artık Türkiye yer alacak. 2014-2016 döneminde İcra Direktörleri Kurulu’nun bir üyesi de Türkiye olacak inşallah. Kendisi hakkında başkalarının karar verdiği bir ülke olmaktan çıkıp, başka ülkeler hakkında karar veren bir ülke konumuna gelmiş olacak. Birçok ülke Türkiye’ye gelip ‘bu işleri nasıl başardınız’ diye soruyor. Çok şükür Türkiye iyi idare ediliyor ve eski kaynaklarla bunu yapıyoruz. Niye eskiden olmuyordu da şimdi bu işler gerçekleşiyor? Bu soruyu sormak lazım. Aradaki fark şu; eskiden kötü yönetiliyordu, şimdi iyi yönetiliyor. Bu kadar basit. 99 krizini yaşadık, bütün bunları unutmamak lazım. Aradaki fark yönetim farkı. İstikrarlı bir yönetim, güçlü bir lider. İyi kadrolarla işte bu sonuçlar elde ediliyor” diye konuştu.

“HİÇBİR DÖNEMDE YAPILMAYAN YATIRIMLAR, BU DÖNEMDE YAPILDI”
Yılmaz, AK Parti hükümeti döneminde geri kalmış bölgelere önem verildiğini ve bu bölgelere hiçbir dönemde yapılmayan yatırımların yapıldığına dikkat çekerek, “AK Parti çok şükür bu memleketi çok farklı bir noktaya getirdi. Sadece Türkiye’yi büyütmekle kalmadı. Geri kalmış bölgelerimize de özel önem verdi. Hiçbir dönemde yapılmayan yatırımlar, -doğuya, güneydoğuya- bu dönemde yapıldı. 5-6 bin kilometre duble yol vardı 10 sene önce. Şimdi sadece Doğu Anadolu’ya yaptığımız duble yol 3 bin kilometreye yakın. Lafla, sloganla bu işler olmuyor. İşte icraat böyle bir şey. Bütün illerimize üniversite kurduk. 180 binden fazla şu anda Doğu Anadolu’da üniversite öğrencisi var. Kırsal alana büyük yatırımlar yaptık. Ulaşılamayan köylere ulaştık. İçme suyu götürdük, yol götürdük” şeklinde konuştu.
Geçmişte gençlerin sloganlar ve kaba ideolojilerle oyalanarak ülkenin zaman kaybettiğini söyleyen Bakan Yılmaz, geleceği inşa etmenin şartının siyasi istikrar ve güçlü bir yönetim olduğunu vurguladı. Yılmaz, “Türkiye’nin yaş ortalaması 30. Doğu, güneydoğudaki illerin ortalaması 20’ler civarında. Genç bir nüfusumuz var. Biz bu nüfusu düzgün bir şekilde eğitirsek; yeni, çalışkan, donanımlı bir nesil yetiştirirsek, işte geleceğimiz burada. Geçmişte gençlerimizi, çocuklarımızı sloganlarla çok oyaladılar. Kaba ideolojilerle çok oyaladılar ve zaman kaybettik. Dünyada bir yarış var. Bu dünyadaki yarıştan gençlerimizin geri kalmaması lazım, iyi eğitim almaları lazım. İşte bizim bu sloganları, içi boş sloganları bir tarafa bırakıp gençlerimizi geleceğe yetiştirmemiz lazım. Fakat bütün bu geleceği inşa etmemizin şartı, istikrarın devam etmesidir. Siyasi istikrarın devam etmesi, güçlü bir yönetimin devam etmesidir. Çözüm süreci diyoruz değil mi? Huzuru arttırmak için, bu kanın akmasını engellemek için, toplumumuzun daha huzurlu bir şekilde yaşaması için gayret ediyoruz. Güçlü bir hükümet olmazsak, bu sorunlar çözülebilir mi? Ekonomideki sorun da çözülmez, demokrasideki sorun da çözülmez, terör sorunu da çözülmez. Bütün sorunların çözümünün anahtarı, güçlü hükümetlerdir” ifadelerini kullandı.

“DEMOKRATİK İSTİKRAR İÇİN BAŞKANLIK SİSTEMİ ŞART”
Konuşmasında başkanlık sisteminin önemine de vurgu yapan Bakan Yılmaz, şunları kaydetti: “Önümüzdeki dönem, başkanlık sistemi tartışmalarını daha fazla yapmamız lazım. Bugün çok şükür AK Parti sayesinde siyasi bir istikrar var. Bir güven ortamı var. Fakat bu her zaman böyle olacak diye bir şey yok maalesef. Bir gün diyelim tekrar o koalisyon günlerine geri dönebiliriz. Tekrar Türkiye o eski günlere dönmesin. Bu siyasi istikrarını kesin bir güvenceye kavuştursun. O kesin güvence de başkanlık sistemidir. Küresel kriz ortamında Türkiye’de böyle güçlü bir hükümet değil de, bir koalisyon hükümeti olsaydı, bugün çok farklı bir Türkiye’den bahsediyor olacaktık. Başkanlık sisteminin uygulandığı ülkelerde parlamento da çok daha güçlü hale geliyor. Başkanlık sistemini karalamaya çalışıyorlar. Sanki demokrasi dışı bir şeymiş gibi, sanki diktatörlükmüş gibi toplumun zihnini zehirlemeye çalışıyorlar. Hiçte öyle değil. Başkanlık sistemi gayet demokratik bir sistemdir. 3 dönemde Türkiye’nin ne hızlı büyüdüğünü görüyoruz. Rahmetli Menderes döneminde, 60’lı yılların bir kesiminde Adalet Partisi, o tek başına iktidar olduğu dönem, 80’li yıllarda rahmetli Özal’ın olduğu dönem ve bugün AK Parti’nin olduğu dönem. Hepsinin ortak özelliği, güçlü hükümetler ve güçlü liderler. Demek ki bizim demokratik istikrara ihtiyacımız var. Bunun da yolu demokratik bir sistem içinde başkanlık sistemidir.”
Bakan Yılmaz’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati, partisinin eğitim çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı.
Toplantıya; AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş, Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati, Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, İl Başkanı Cevdet Çalbay, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda partili katıldı.
(İHA)