BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,68
ALTIN 2.398,69
HABER /  EKONOMİ

Bakan Murat Kurum'dan müjde toplu konutta yüzde 22 indirim

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çanakkale'de hem Türkiye'de dönüştürülmesi gereken konut sayısını hem de toplu konutların yüzde 22 indirimli olduğu müjdesini verdi.

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Çanakkale'de Çataltepeliler Derneği Lokali'nde düzenlenen "Sosyal Konut Kentsel Dönüşüm" başlıklı toplantıda konuştu.

Yurt genelinde 50 bin sosyal konutluk bir proje başlattıklarını ifade eden Kurum, bu projenin 67 ili ilgilendirdiğini söyledi.

Sosyal konut projesinde 240 aya varan vade avantajı olduğunu belirten Kurum "Bu sosyal konutlarımızdan Çanakkale'mizde de İntepe bölgesine inşa ediyoruz ve 583 lira taksitle bu konutlardan vatandaşlarımız alabiliyor. Tabii vatandaşlarımız uygun ödeme seçenekleriyle, devlet güvencesiyle sağlam, yatay mimari anlayışıyla, mahalle kültürü anlayışıyla uygun konutlarına sahip olacak." ifadelerini kullandı.

200 bin başvuru
Kurum, bu konutlar için başvuru sayısının 200 bini aştığını bildirdi.

Projeyi 81 ile yaymak istediklerine değinen Kurum, "Yatay mimariyi, o bizim mahalle kültürü anlayışımızı, içinde yeşil alanların, sosyal donatıların olduğu o şehirleşme anlayışını tüm illerimize yapmak istiyoruz. Çünkü biz istiyoruz ki o mahalle anlayışı devam etsin, gelecek nesillere aktarılsın." değerlendirmesinde bulundu.

Yüzde 22 indirim
Bakan Kurum, TOKİ'nin 21 Mart'ta başlayacak yüzde 22 indirim kampanyasının 210 bin vatandaşı ilgilendirdiğini anlattı ve sözlerini şöyle sürdürdü: "21 Mart tarihi itibarıyla vatandaşlarımızın borçlarını kapamalarına müteakip yüzde 22 indirim kampanyasını başlatıyoruz. 19 Nisan'a kadar sürecek bu kampanyada vatandaşlarımız eğer borçlarını kapatırlarsa yüzde 22 indirimden faydalanabilecekler.

Yüzde 25'ten az olmamak üzere borçlarını kapatabiliyorlar, o yüzde 25'lik kısma da yüzde 22 indirim uygulanıyor. Tamamını kapatırsa yine yüzde 22 indirim uygulanıyor. Bu sayede ödeme güçlüğü çeken vatandaşımıza bir rahatlama getirmek istiyoruz."

1,5 milyon konut acillen dönüştürülmeli
Türkiye'deki deprem riskine de değinen Kurum, bugüne kadar 590 bin konutun kentsel dönüşümle rehabilitasyonunun yapıldığını dile getirdi. 6,7 milyon konutun dönüştürülmesi gerektiğni belirten Bakan Kurum konuşmasına şöyle devam etti:

"Bunun 1,5 milyon konutu, acil ve öncelikli dönüşüm yapılması gereken alanlar. Bu alanlara ilişkin de yılda 300 bin konut yapmak suretiyle önümüzdeki 5 yıllık süreçte buraları dönüştürmek istiyoruz. Bu dönüşümle birlikte o 300 bin konutun yaklaşık yüzde 10'unu Toplu Konut İdaresi Başkanlığı eliyle yapacağız. Kalan kısmına da İller Bankası Genel Müdürlüğümüz ile yüzde 50'ye kadar faiz desteği vermek suretiyle, o kentsel dönüşümü yerel yönetimlerimizle yapma arzusu içindeyiz."