BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,77
ALTIN 2.398,42
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Bakan Mehdi Eker'e kare kod soruları!

CHP Genel Başkan yardımcısı Umut Oran, Gıda ve Tarım Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Abone ol

CHP Genel Başkan yardımcısı Umut Oran, Gıda ve Tarım Bakanlığı'nın, bakan Mehdi Eker'in hemşehrisi, arkadaşı Hakan Bilal Kutlualp'e yıllık 1 milyar dolarlık ihale verdiğini iddia etti. 

Umut Oran, Bakan Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

1. Gıda ürünlerinde “kare kod” denilen Ürün Doğrulama ve Gıda Takip Sistemi’nin (UDTS) kullanılması için bakanlık olarak ilk kararı ne zaman aldınız, bunu sektördeki hangi firmalara hangi yollarla duyurdunuz? Karar öncesinde sektörün görüşünü neden almadınız?

2. Kare Kod işini Hakan Bilal Kutlualp’in sahibi olduğu ‘Veriso Data Sistemleri’ şirketine vermenizin gerekçesi nedir? Söz konusu işi ne zaman kendilerine verdiniz?

3. Kare kod uygulamasına geçişin Ağustos 2014’e kadar ertelenmesinin gerekçesi inedir?

4. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre ihaleyi alan kişinin Diyarbakırlı hemşehriniz ve yakın arkadaşınız olmasının avantaj sağladığı iddiaları doğru mudur?

5. Veriso’nun 7 ürün grubundaki toplamda 272 firmadan kare kod sayesinde yıllık 1 milyar dolarlık işlem yapacağı bilgisi doğru mudur?

6. Kare kod işini alan işadamının, ‘Veriso Data Sistemleri’ şirketini almasında bu konudaki tek patent sahibi şirket olmasının etkili olduğu doğru mudur?

7. Veriso Data Sistemleri’nin bu konuda tek patent sahibi olması karşısında yaptığınız “Ayrıca patent alan ya da alacak her firmaya kapımız açık” açıklamasının anlamı nedir? Veriso Data Sistemleri dışında başka herhangi bir firmanın Türkiye’de bu patenti alabilmesi mümkün müdür?

8. Kare kod uygulamasına geçileceğini henüz bakanlık kararına dönüştürmemişken, sektördeki diğer firmaların aleyhine biçimde arkadaşınız olan bu kişiye aktardığınız, onun da bu sayede Türkiye’deki alanındaki tek patenti alarak haksız rekabet ettiği doğru mudur?

9. Sizin çok önceden kararı aktarmanız üzerine arkadışınızın, tek ortaklı bir limited şirket olarak kurulmuş olan Veriso Data Sistemleri şirketinin tüm hisselerini 19.12.2012 tarihinde devraldığı bilgisi doğru mudur?

10. Sektördeki diğer firmaların açtığı dava üzerine Danıştay’da alınan karar nedir, bu davayla ilgili olarak size hangi ara karar, talepler ulaşmıştır, bunlar için hangi işlemleri gerçekleştirdiniz, hangi yanıtları verdiniz?

11. Kare kod uygulaması için neden ihale yapmadınız? Veriso’ya adrese teslim ihale mi verdiniz?

12. Devlet İhale Kanunun 51. Maddesine göre pazarlık usulü ile ihale yapabilmek için gereken koşullardan olan; “konunun aciliyeti, önceden düşünülmesi mümkün olmayan ani ve beklenmeyen olayların ortaya çıkması veya açık ihale ile temin edilmesi mümkün olmayan işlerden olması” koşullardan hangisi nasıl gerçekleşmiştir?

13. Kare kod uygulaması sadece zeytinyağı, bal, bebek maması, enerji içeceği, bitkisel yağ, çay, alkollü içecekler ve gıda takviyeli ürünleri mi kapsayacak?

14. Kare kodun etiket maliyetinin alkollü içkiler ve enerji içeceklerinde 3,9 kuruş olması bu ürünlerin fiyatlarının artmasına yol açmayacak mı?

15. Siyah çay, bal, bebek gıdalar, bitkisel sıvı yağlar ve takviye edici gıdalarda 5 TL’ye kadar olan ürünlerde kare kodun ücretsiz olarak kullanılacağı doğru mudur?

16. Türk Patent Enstitüsü yetkililerinin, “Aynı sistem ile ilgili bir başka şirket patent alamaz. Mutlaka mevcut sistemden farkı olması lazım” açıklaması karşısında bir başka şirket nasıl patent alabilecek?

17. Ağustos ayına kadar başka herhangi bir şirket bu alanda patent alamazsa ne yapacaksınız?

18. Arkadaşınız, hemşehriniz olan söz konusu işadamının özel uçağını, Nisan 2012’de uçağı satmasına kadar, sürekli olarak özel işlerinizde kullandığınız bilgisi doğru mudur? Bu uçuşlar karşısında kendisine kaç TL ödeme yaptınız?