BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.475,08
POLİTİKA

Bakan Fatih Dönmez benzine gelen zammın nedenini açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, akaryakıta üst üste gelen zamları değerlendirdi, zamların neden geldiğini açıkladı.

Türkiye'de akaryakıt fiyatlanmasının döviz kuru ve petrol fiyatlarına bağlı olduğunu anlatan Dönmez, bunların yanı sıra rafinaj ve diğer maliyetlerin de fiyatlara eklendiğini söyledi.

Dönmez, akaryakıt sektörünün serbest piyasa kurallarının sağlıklı işlediği sektörlerden biri olduğunu ifade etti. Akaryakıt fiyatlarının oluşumuna ilişkin çok defa sorularla karşılaştıklarına işaret eden Dönmez, petrolde yapılan ambargolara dikkat çekti.

Artışın nedeni siyasi ambargo

Fiyatların çok daha düşük olmasını arzu ettiklerini belirten Bakan Dönmez şu ifadeleri kullandı:"Suni olarak bunun artırılmasının önüne geçmek için gereksiz ve haksız ambargoların önüne geçmemiz lazım. Şu andaki petrol fiyat artışlarının arz yetersizliğinden değil, büyük oranda bu ambargolara bağlı olarak geliştiğini düşünüyoruz. Siyasi bir neden olduğunu düşünüyoruz. İnşallah bunun farkına varılır ve bu uygulamalardan vazgeçilir. 

Zamlar 1 hafta sonra yanstılıyor

Artan petrol fiyatlarının zam olarak 1 hafta içinde yansıdığına dikkat çeken Dönmez konuşmasına şöyle devam etti:  "Bugün ham petrol fiyatları 65-66 dolarlık fiyatta, bunun aşağı yukarı 1 hafta sonra akaryakıt pompalarına yansıdığını görüyoruz. Ortalama 6 ay sonra da gaz fiyatlarını etkilediğini görüyoruz. 7-8 ay sonra da elektrik fiyatlarını etkiliyor. Niye etkiliyor derseniz, birçok ülkede gazdan elektrik üretiliyor. 

Sitene Ekle
Etiketler