BIST 10.248
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.397,63
HABER /  EKONOMİ

Bakan Çağlayan'dan teşvik müjdesi!

Tarihin en kapsamlı teşvik sistemi geliyor. Bakan Çağlayan bu yeni sistemin işsizliği bitireceğini söyledi.

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan sanayicilere teşvik müjdesi. Cumhuriyet tarihin en kapsamlı teşvik sistemi üzerinde çalıştıklarını müjdeleyen Bakan Çağlayan, Türkiye'nin ithalat bağımlılığının sona erdirilmesi için gerekli tüm çalışmaların yapılacağını söyledi. Bakan Çağlayan, teşvik sistemini delmeye çalışan sanayicilere ise şimdiden gözdağı verdi. İşte Bakan Çağlayan'ın o sözleri;


Çağlayan, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Meclis Salonu'nda düzenlenen ''Eskişehir Ekonomisinin Öncelikleri ve 2023 Hedefleri'' konulu toplantıya katıldı. Burada yaptığı konuşmada; demir-çelik, otomotiv, tekstil, tarım ve makina sanayisinde ithalata bağımlılığın sanayiciden kaynaklandığını söyleyen Çağlayan, bu ilk hatayı Merkez Bankası'nın geçmişte uyguladığı hatalı faiz politikalarının takip ettiğini anlattı. Çağlayan, Türkiye'nin faiz sarmalının faiz lobilerinden kaynaklandığını iddia etti.

TARİHİN EN BÜYÜK TEŞVİK SİSTEMİ GELİYOR
 
Yeni teşvik sistemiyle cari açığı önlemeye çalışacaklarını da söyleyen Çağlayan, sistemin 4 bacağının bulunduğunu kaydetti. Bölgesel bir teşvik sisteminin uygulanacağını ancak anlaşın farklı olacağını söyleyen Çağlayan, yeni teşvik sistemiyle ilgili şunları söyledi:
''Türkiye'nin bütün illerinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından sıfır kilometre sosyal ve gelişmişlik endeksleri çıkartıldı. İllerin gelişmişlik seviyesi 61 ayrı değişkene bağlı olarak çıkarılmıştır. Şimdi getirdiğimiz, bir yerde cari açığın panzehiri olacak stratejik yatırımdır. Teşvikle ilgili oda başkanları pek çok şey söylediler, haklılar. Ben de çok söylemiştim oda başkanıyken. Ama şimdi ben de diyorum ki; getirdiğimiz yeni teşvik sistemiyle, stratejik yatırımlarda Türkiye'nin yüzde 50'sinden fazlasını ithalat yoluyla karşıladığı tüm ürünleri, yüksek bir katma değerin üzerinde Türkiye'de yapan yatırımlar hangi ilde olursa olsun aynı teşvikten faydalanacak. Otomotiv motoru, uzay aracılık sistemleri... Yani bizim temininde ithal etmek zorunda kaldığımız ürünleri Türkiye'de yapacak olan sistem... Cari açığı ancak bu şekilde önlemeye çalışacağız. Başka türlü yolu yok.''

TÜRKİYE'DE İŞSİZLİĞİ BİTİRECEK PLAN! 

Türkiye'nin tekstil sektöründe dış ticaret açığı verdiğini, bir kaç Türk firmasının Bangladeş, Vietnam ve Çin gibi ülkelerde üretim yaptığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, bu ülkelerdeki istihdamının Türkiye'ye kaydırılacağını söyledi. Üreticiyi korumak için gerekli önlemlerin alınacağını ve bunlara uymayan tekstilcileri kendisine iletilmesini isteyen Çağlayan, firmaların en ufak bir fırsatçılık yapmaları halinde canlarına okuyacağı sözünü verdi.