BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bakan Çağlayan'dan Almanya sitemi

Bakan Çağlayan, Almanya ile ticaret konusunda tepki gösterdi.

Abone ol
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2011 yılı sonu itibariyle Türkiye ile Almanya arasındaki dış ticaretin 37 milyar dolar civarında gerçekleştiğini belirterek, ''Aramızdaki ticarette bir balans bozukluğu var. Almanya-Türkiye ticaretini 4 tekerlekli bir otomobile benzetirsek, bizim otomobilimiz 2 teker üzerinde gidiyor genelde'' dedi. 
 
Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) Başkanı Hans Heinrich Driftmann, TOBB organizasyonunda gerçekleştirilen Türkiye ziyareti kapsamında beraberinde Eurochambres Başkan Yardımcısı Richard Weber, Berlin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eric Schweitzer ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Çağlayan'ı ziyaret etti. 
 
Ekonomi Bakanlığı'nda gerçekleşen ziyarette konuşan Çağlayan, konuk heyete ilk ziyaretlerinde Türkiye'yi seçmelerinin akıllıca bir hareket olduğunu söyledi. 
 
Türkiye ile yapacakları her girişimde kazanabileceklerini belirten Çağlayan, Türkiye'nin, 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizde çok önemli bir testten geçerek onay aldığını ifade etti. Bunun nedeninin istikrar, bunu sağlayanın ise Türk özel sektörü olduğunu vurgulayan Çağlayan, özel sektörün, başarısını tüm dünyaya gösterdiğini bildirdi.
 
İki ülke arasındaki ticaret rakamlarına değinen Çağlayan, şunları kaydetti: 
 
''2011 yılının sonu itibariyle 37 milyar dolar civarında dış ticaret hacmine ulaştık. Almanya, en çok ihracat yaptığımız ülke oldu. Bugün Mayıs ayının ihracat rakamlarını açıkladık. Mayıs ayında da sonuç yine aynı ama aramızdaki ticarette bir balans bozukluğu var, bunu da söylemeliyim. Almanya-Türkiye ticaretini 4 tekerlekli bir otomobile benzetirsek, bizim otomobilimiz 2 teker üzerinde gidiyor genelde. 2 teker havada kalmış durumda. Çünkü 23 milyar dolar ithalat, buna karşılık 14 milyar dolar civarında ihracat yapıyoruz. Bir dengesizlik var Türkiye aleyhine. Almanya, ihracatımızda ilk sırada yer alırken, ithalatımızda da ikinci sırada. Türkiye ise Almanya'nın ithalatında 22. sırada yer alıyor. Bunu, aramızdaki ticareti çok daha ileri noktalara taşıyabiliriz diye söylüyorum.'' 
 
Bakan Çağlayan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin değil 37 milyar dolar, 67, 77 milyar dolar olabileceğini söyledi. 
 
YENİ TEŞVİK SİSTEMİ KABUL GÖRDÜ
 
Türkiye'nin birçok özelliğiyle yatırım yapılabilir ülke olduğunu anlatan Çağlayan, özel sektörü çok daha güçlendirecek bir teşvik sistemi hazırladıklarını ifade etti. 
 
Yeni Teşvik Sistemi'nin, özel sektörün yüzde 90'ından kabul ve memnuniyet gördüğünü belirten Çağlayan, ''Bu, Türkiye'de ilk kez karşılaştığımız bir durum'' dedi.
 
Bakan Çağlayan, bu başarıyı tamamıyla özel sektörün taleplerini teşvik sistemine yansıtarak elde ettiklerini söyledi. 
 
Bu konudaki her türlü bilgilendirmeyi yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı: 
 
''Yeni Teşvik Sistemi çok büyük imkanlar sağlıyor. Sizleri de böylesine bir imkandan yararlanmaya davet ediyoruz. Bilhassa Avrupa'daki yaş ortalamasının giderek yükselmesi, işgücü maliyetlerinin son derece yükselmesi ve çalışma sürelerinin kısalığı gibi faktörleri dikkate aldığımızda, oluşan dezavantajların hepsini Türkiye'ye gelerek avantaja çevirebileceğinizi ifade etmek isterim.''