BIST 10.649
DOLAR 32,19
EURO 35,02
ALTIN 2.425,30

"Bağlı baş" serbest piyasa ekonomisi!

Geçen akşam bir yemekte Tayip Erdoğan’nın danışmanı, yazar ve milletvekili Ömer Çelik “serbest” kelimesinin köken itibarı ile irdelendiğinde “bağlı baş, özgür olmayan baş” anlamına geldiğini söylemişti.

Galiba bizdeki piyasa ekonomisinin aktörleri ve kelimeyi bu anlamıyla yorumluyorlar.

Bu nedenle ülkedeki en büyük aldatmaca serbest(özgür) piyasa ekonomisi olduğudur. İşin doğrusu da serbest(başı bağlı) piyasa ekonomisinin olduğudur.

*****
Günlerdir bir banka hakkında yazılan çizilenlere bakın, kim haklı kim haksız anlayan varsa ortaya çıksın. Bir gurup beş milyar doların peşkeş çekildiğini savunurken diğer grup da “bu bir iftiradır” diyor.

Düne kadar “BDDK’nın yetkilerinin gözden geçirilmesi gerekir diyen” hükümetin sözcüsü ise şimdi de “BDDK doğru çalışıyor” diyor.

Bir de haber kanalları var, gündüzleri genellikle ekonomi ağırlıklı yayın yapıyorlar.

Değişik kanallarda “bilmem hangi uzman” aynı konuda farklı görüşler yayıyor. Bir kanalın dediği diğerini tutmuyor. İnsanlar bir oraya bir buraya ne yapacağını bilemez halde koşuşturuyor. Dolardan çık borsaya gir, borsadan çık senede gir derken eriyip gidiyor. Eğer bu ülkedeki herhangi bir insan “bilmem hangi uzmanlar” kadar yanılsa sokağa çıkamaz hale gelir.

Ama Allah var haksızlık etmeyelim sabah söylediklerinin, akşam tersi çıktığında inanılmaz gerekçelendirmelerle kendilerine haklılık, konuya açıklık getiriyorlar:
“Sabah borsada her şey stabil giderken birdenbire bu yaz sivrisineklerin çoğalacağına dair haberler alınmış, halkımızın kaşınırken yatırım yapması beklenemeyeceğinden borsa orta vade kaşıntı beklentilerini satmıştır. Bu olaydan sadece sineksavar ilaç şirketleri karlı çıkacaktır. Ama gelişmeleri yakından izleyen Sıtmayla Savaş başkanının ‘durun bakalım hemen acele etmeyin’ demesinin Irak savaşı ile de bağlantılı olabilecek gelişmeleri haber veriyor.”

*****
Her şey bize özgü ya, dünyada borsa demokrasileri desteklerken bizde ise tam aksidir.

Borsa ve dolar nedeni ile siyasiler özgürce görüş söyleyemezler. Söylediklerinde önce borsa, sonra da nedense "yolsuzluklara aşırı hassas yüce Türk milleti" bozuluyor çünkü...

1999 seçimleri öncesini hatırlayın lütfen... Deniz Baykal muhalefet partisi genel başkanı olarak her konuştuğunda borsa değer kaybeder ve herkes, başta "siyah plakalı sivil toplum örgütleri", ve diğer sivil toplum örgütleri Baykal’a yüklenirdi. Sabancı'da "isdikrar, isdikrar, isdkraar" diye vaziyet ederdi.

Eeee “yolsuzluklara aşırı duyarlı yüce Türk milleti”de durur mu?
Baykal’a: “Ne diyorsun sen kardeşim, sana ne yolsuzluktan, muhalefetten, demokrasiden; konuşup konuşup borsayı düşürüyorsun, doları yükseltiyorsun” deyip CHP'yi baraj altında bırakıverdi.

Dolayısı ile bizim piyasamız, borsamız ve dövizimiz demokrasiye ters düşmekte çok "serbesttir"!

Öyle ikide bir konuşmak yok yani.

****
Ben de buradan küçük ama sayısı büyük, açlığa ve susuzluğa dirençli tasarruf sahibi yurttaşlarımıza -borsayı, dövizi etkilemek istemem ama- bilgilendirme ve tavsiyede bulunmak istiyorum...

Saddam gidecek, petrol -pardon- demokrasi gelecek. Merak etmeyin düzen değişiyor, ama kısa, orta ve uzun vadede hayatınız değişmeyecek. Bence kazandıklarınızı borsa ve dövize yatırıp çarkların dönmesini sağlamakta "serbestsiniz".