BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

Bağış'tan vize için Sırbistan örneği

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Ben inanıyorum ki eninde sonunda Türkiye Avrupa Birliği üyesi olacak'' dedi.

Abone ol

Romanya'ya yaptığı resmi ziyaret kapsamında Bükreş'teki temas ve incelemelerini sürdüren Bakan Bağış, Türkiye'nin Bükreş Büyükelçiliği'nin ev sahipliğini yaptığı bir toplantıda, Türk gazetecilerle bir araya geldi. Türkiye-AB ilişkileri ve bu konudaki beklentileri ele alan Bağış, ''Ben inanıyorum ki eninde sonunda Türkiye Avrupa Birliği üyesi olacak'' ifadesini kullandı.

Bağış, AB ile 2004 yılından bu yana yapılan görüşmelerde Türkiye'nin üyelik yolunda üzerine düşen görevin üçte birini yerine getirdiğini belirterek, şunları söyledi:

''12 fasıl açtık kısmetse iki gün sonra 13'üncüsünü de açacağız. Geriye bir 20 faslımız daha kaldı. Amacımız 2013 yılına kadar AB standartlarına uymak üzere gerekli tüm reform adımlarını atmaktır. Ondan sonra Türkiye, AB standartlarında bir ülke olacak. Hedefimiz, 2013 yılına kadar Türkiye;nin AB standartlarında bir ülke olması.''

SIRBİSTAN ÖRNEĞİ 

Bakan Egemen Bağış, Türkiye'nin AB ülkelerinden, uyguladıkları vize rejimini kolaylaştırmalarını istemekle yetinmediğini vurguladı. AB'nin tamamen vize rejimini kaldırdığı Sırbistan örneğini gösteren Egemen Bağış, ''Tüm AB ülkelerinin Sırbistan ile ilgili yaptıkları gibi, Türkiye için de vizelerini kaldırmaları gerekiyor'' dedi. Bağış, serbest dolaşım için atılması gereken iki adım daha kaldığını söyledi.

Vatandaşlara taklit edilemeyen biyometrik pasaportların verildiğini hatırlatan Bağış, ayrıca sınırlar için bir güvenlik teşkilatının oluşturulmasının şart olduğunu belirterek, ''O süreç tamamlandıktan sonra Türkiye, AB ile vizelerin kaldırılması için oturup görüşecek. 51 yıldır AB ile müzakeresini sürdüren bir ülkeye vize uygulanması zaten mantığa aykırıdır'' dedi.

TERÖRE SERT TAVIR

Türkiye'nin terörle mücadele konusunda son derece kararlı bir ülke olduğunu kaydeden Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Devlete karşı silah çeken teröristlere anladıkları dilde cevap vereceğiz. Bir teröriste hak ettiği cevap vereceğiz ama kuruyla yaşı ayırt edeceğiz. Vatandaşlarımızın kültürel, sosyal, ekonomik hakları ayrı bir konuma sahiptir. Biz sonuna kadar demokrasi ve kardeşliğe önem veriyoruz.''

NABUCCO PROJESİ

Bakan Egemen Bağış, Türkiye'nin Romanya ile enerji alanında sürdürdüğü en önemli ve en anlamlı projelerinden birinin NABUCCO Boru Hattı Projesi olduğunu vurgulayarak, ''Macaristan, Almanya, Avusturya, Romanya ve Türkiye'nin ortak olduğu bu projeye son olarak Fransa da ortak olma yollarını arıyor. NABUCCO, AB'nin enerji krizini en hızlı çözecek proje olarak gündemde'' dedi.

Bakan Egemen Bağış, yarın saban Romanya'da çalışan Türk iş adamları ile bir araya gelecek. Daha sonra Carol Üniversitesi Kütüphanesine geçecek olan Bağış, ''Avrupa'nın Geleceğinde Kilit Ülke Türkiye'' konulu bir konuşma yapacak. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Viorel Hrebenciuc ve Dışişleri Bakanı Teodor Baconzchi ile bir araya gelecek olan Bakan Egemen Bağış ve beraberindeki heyet ile akşam saatlerinde özel uçakla ülkeden ayrılacak.