BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Bağdat ve Basra'da IŞİD alarmı YENİ HABER

Irak'ta son durum. IŞİD'in yarattığı terör sürüyor. ABD, BM ve Türkiye önlemleri arttırdı. IŞİD tehdidi Bağdat ve Basra'da hissedilmeye başlandı.

Abone ol

ABD Başkanı, Bağdat'a 275 ordu personeli gideceğini açıkladı. Birleşmiş Milletler, Bağdat'taki 58 çalışanını Ürdün'e gönderdi. Türk Dışişleri de güvenlik riski taşıyan kentlere Basra'yı da ekledi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, pazartesi günü Temsilciler Meclisi'ne gönderdiği mektupla, Bağdat'a sevk edilecek takviye askerî personel sayısının 275'e varacağını bildirdi.

Obama'nın mektubunda, "Bu askerî kuvvet, ABD vatandaşlarını ve mülkünü korumak için gönderilecektir ve gerekirse savaşmak üzere silahlandırılmıştır. Bu askerî birlik, güvenlik koşulları artık gerektirmeyene dek Irak'ta kalmak üzere gönderilecektir" ifadeleri yer aldı.

Al Jazeera Türk'ün haberine göre, ABD kanunlarına göre, orduyu yurt dışında görevlendirme kararı veren Başkan'ın en az 48 saat önce ABD Parlamentosu'na yazılı bildiri yapması gerekiyor.

ABD, Pazar günü Bağdat Büyükelçiliği'nde görevli personel sayısının azaltılarak güvenlik tedbirlerinin arttırılacağını duyurmuştu.

BM ÇALIŞANLARI ÜRDÜN'DE

Birleşmiş Milletler (BM) Irak’ın Başkenti Bağdat’ta görevli 58 çalışanını Ürdün'e gönderdi. BM sözcüsü Farhan Hak, personelin Erbil'e gönderilmek istendiğini açıkladı.

Hak, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidi nedeniyle Bağdat'ta artan güvenlik sorununa değinerek ilerleyen günlerde daha fazla BM personelinin yerinin değiştirileceğini söyledi. Hak, "Sahada durum değişti, biz de duruşumuzu buna göre değiştiriyoruz" dedi.

Hak, 58 BM çalışanının Ürdün'e gönderilmesinden önce Bağdat ve çevresindeki çalışanlarının sayısının iki yüzden az olduğunu söyledi.

BASRA DA LİSTEYE GİRDİ

Türk Dışişleri Bakanlığı'nın kriz masasından yapılan son açıklamada "Irak’ta yaşanan çatışma ortamı nedeniyle sahadaki güvenlik durumuna ilişkin yeniden bir değerlendirme yapılması zarureti ortaya çıkmış ve Irak’a ilişkin güvenlik uyarımızın Basra ilini de kapsayacak şekilde güncellenmesine karar verilmiştir. Bu çerçevede, Musul, Kerkük, Selahattin, Diyala, Anbar, Bağdat ve Basra’da bulunan vatandaşlarımızın can güvenlikleri bakımından tedbirli davranmaları, mümkün olan en kısa sürede bu bölgelerden ayrılmaları ve sözkonusu bölgelere seyahat edilmesinden kaçınılması kuvvetle tavsiye edilmektedir" denildi.

Akşam saatlerinde Dışişleri'nden yapılan açıklamaya göre, Ankara da Bağdat Büyükelçiliği'nde çalışan personel sayısını azaltma kararı aldı ve Merkezi Hükümet'ten elçiliğin savunulması için ek güvenlik tedbiri almasını istedi.

Bakanlık, hem Bağdat Büyükelçiliği'nde hem de Basra Başkonsolosluğu'nda sınırlı bir kadro olduğunu, bu görevlilerin ailelerinin Irak’ta olmadığını ve herhangi bir tehlike halinde hızla tahliye edilebilecek durumda olduklarını vurguladı.

IŞİD TEHDİDİ

IŞİD, Musul'da kontrolü ele geçirdikten sonra hedefin Bağdat ve Kerbela olduğunu ilan etmişti.

Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren IŞİD, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nda görevli 49 personeli alıkoydu. IŞİD ayrıca 31 Türk şoförü de rehin tutuyor.

Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te Irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi’nin yaptığı IŞİD, Suriye’de Mumbuc, petrol bölgesi Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak’ta ise Musul'u ele geçiren IŞİD, Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi’de de etkili.