BIST 10.320
DOLAR 32,29
EURO 35,18
ALTIN 2.466,09
HABER /  GÜNCEL

Babanın gözyaşı oğlunu kurtardı

Kürtçe savunma isteyen genci, duruşmayı izleyen babanın, 'Oğlum Kürtçe bile bilmez' feryadı kurtardı

Abone ol

PKK üyeliğinden tutuklanan Selim Öner'i babası Salih Öner'in tanıklığı kurtardı. Baba, "Oğlum Kürtçe bilmiyor" deyince mahkeme Öner'i "atılı suçun vasfı değişebilir" diyerek tahliye etti

KCK'ya yönelik bir operasyonda tutuklanan 21 yaşındaki Selim Öner, kendisini avukat gibi savunan babasının doğru tanıklığı sayesinde tahliye oldu. Duruşmada Kürtçe savunma yapmak istediğini söyleyen Öner'in babası Salih Öner, "Oğlum Kürtçe savunma yapamaz. Çünkü Kürtçe bilmiyor" deyince mahkeme heyeti, "atılı suçun vasıf değiştirme ihtimali oluştuğu" gerekçesiyle gencin tahliyesine karar verdi.

SABAH Özel İstihbarat Servisi'nin ulaştığı duruşma tutanağına göre ilginç olay şöyle gelişti:

PKK'nın gençlik yapılanması olan Demokratik Yurtsever Gençlik'in (DYG) yöneticisi olduğu ileri sürülen Elazığlı Selim Öner, geçtiğimiz aylarda KCK operasyonu kapsamında 3 arkadaşıyla İstanbul'da gözaltına alındı ve mahkeme kararıyla tutuklandı.

'BİZ KÜRT DEĞİLİZ'

Kocaeli 1 No'lu F Tipi Cezaevi'ne konulan Öner hakkında "terör örgütü üyesi olmak ve terör örgütü propagandası yapmak" suçundan iddianame düzenlendi. Davanın ilk duruşması 18 Eylül'de İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Öner, bu duruşma sırasında kimlik tespitinden sonra üç arkadaşıyla birlikte Kürtçe savunma yapmak istediğini söyledi ve cebinden çıkardığı kâğıtta yer alan sloganik cümleleri okumaya başladı. Bunun üzerine dinleyici sıralarında oturan Öner'in babası Salih Öner, Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci'den söz istedi. Hâkim Ekinci söz verince de "Benim oğlum Kürtçe savunma yapamaz, Kürtçe bilmez. Biz Kürt değiliz" dedi. Mahkeme Başkanı, bu beyanı üzerine babaya, "Tanık olur musun?" diye sordu. Baba Salih Öner de seve seve tanık olacağını bildirdi.

'OĞLUMU KURTARIN'

Dinleyici sıralarından tanık kürsüsüne gelen baba, oğlunu şu sözlerle savundu:

"Oğlum Kürtçe savunma yapmak istiyor ama Kürtçe bilmez. Kendisi benim yanımda kalır. Ben dekorasyoncuyum. Oğlum da benimle çalışıyordu. Örgütle alakası olduğunu düşünmüyorum. Ben dayısının oğlunun yanına gittiğini biliyordum. Kürtçe savunma için birkaç sloganik kelime öğretmiş olabilirler. Oğlumu örgütün elinden kurtarın."

Baba Öner, tanıklığı sırasında duygulandı. Hâkim, bu ifadenin, davanın seyrini değiştirecek bir ifade olduğuna kanaat getirdi ve Selim Öner'in tahliyesine karar verdi. Davanın diğer tutuklu sanıkları Utku Üstün, Ferat Başkan ve Ercan Çetin ise Kürtçe savunma yapmakta ısrar etti. Mahkeme suçun vasfının değişme ihtimali bulunmadığı için sanıkların tutukluluğunun devamına hükmetti.

BİRİ FİRARİ 5 KİŞİ

Sanıklar hakkında terör örgütüne üye olmak ve terör örgütünün propagandasını yapmak suçlaması ile dönemin Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca dava açılmıştı. Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş tarafından hazırlanan iddianamede, Selim Öner'in aralarında bulunduğu biri firari, 5 kişinin DYG'nin kapalı devre eğitimlerine katıldığı, hatta eğitmenlik yaptığı öne sürülmüştü. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin Ümraniye'deki örgüt evine yaptığı baskında yakalanan 4 kişi, 7 Aralık 2012 günü tutuklanmıştı.