BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,07
ALTIN 2.472,20
HABER /  GÜNCEL

Babacan'dan ilginç IMF açıklamaları

IMF ile yapılacak yeni Stand-By anlaşması nasıl olacak? Yeni programın ana hatlarını kim belirleyecek? Bütün bu merak edilen sorulara bakan Ali Babacan cevap verdi.

Abone ol

Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 9. ve 10. gözden geçirmenin kalktığını, bu dönemlere ait yaklaşık 1.3 milyar dolarlık kredi hakkının, IMF ile yapılacak yeni Stand-By anlaşmasına devredileceğini bildirdi.

Ali Babacan, Türkiye'nin hazırladığı 3 yıllık ekonomik programı, 1 Aralık'a kadar Avrupa Birliği'ne vereceğini ve 17 Aralık'ta AB Zirvesi'nde Türkiye ile ilgili karar açıklanmadan, IMF ile Stand-By anlaşmasında sonuca varmayı hedeflediklerini anlattı. Babacan, "Artık Türkiye'de herşey değişti. Eskiden IMF programları, ya burada Washington'da veya Ankara'da otel odalarında hazırlanıyormuş. Artık öyle birşey yok. Bu, bizim programımız. Biz hazırladık. IMF'den önerilerini alıyoruz. Stand-By anlaşması da, tamamen bizim programımız üzerine kurulacak" dedi.

Babacan, IMF ile Stand-By anlaşması için bir rakam telaffuz etmek için erken olduğunu, ancak herşey sonuçlandırıldıktan sonra bir rakam açıklanabileceğini kaydetti.

Bakan Babacan ayrıca, Türkiye'nin 2006'da IMF'ye ödemesi öngörülen 3.6 milyar dolar borcu, 2007'ye ertelemeye hakkı bulunduğunu ve zamanı gelince bu konudaki kararın açıklanacağını belirtti.