BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.412,54
HABER /  DÜNYA

Babacan, FED kararlarını değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bundan sonra artık yavaş yavaş olağanüstü dönem uygulamalarından normal dönem uygulamalarına doğru bir ge...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bundan sonra artık yavaş yavaş olağanüstü dönem uygulamalarından normal dönem uygulamalarına doğru bir geçiş var. Bu trend başlamış durumda. Ne zaman ve ne dozajda olacağına kendileri karar verecek" dedi.
Babacan, İslam Kalkınma Bankası Türkiye Ofisi’nin açılışından sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Babacan, FED kararları ile ilgili olarak, yeni bir döneme girildiğini belirterek, "Bundan sonraki dönemde Amerikan Merkez Bankası’nın atacağı adımların zamanlaması ve büyüklüğü söz konusu olacak. Bundan sonra artık yavaş yavaş olağanüstü dönem uygulamalarından normal dönem uygulamalarına doğru bir geçiş var. Bu trend başlamış durumda. Ne zaman ve ne dozajda olacağına kendileri karar verecek. Türkiye’nin de farklı zaman ve farklı dozajda gelebilecek sıkılaştırma adımlarına hazır olması gerekiyor" dedi.
Çağlayan’ın yeni bir kurum kurulması ifadelerine ilişkin olarak Babacan, "Ülke fonu olan ülkeler, ya cari fazlası olan ya da bütçe fazlası olan ülkeler. Türkiye’nin ekonomik yapısı henüz o tür Kuveyt, Katar gibi ülke fonu oluşturup da o ülke fonundan ciddi bir ekonomik aktivite oluşturmaya henüz yeterli değil. Ama çok daha küçük ölçekte, çok daha farklı uygulamalar belki olabilir. Ama konunun sahibi Hazine Müsteşarlığımızca ön çalışma yapılıyor. Fakat bu çalışmadan büyük sonuçlar çıkacak diye beklemesek lazım" ifadelerini kullandı.
Babacan, katılım bankaları ile ilgili yasal düzenlemenin Hazine’nin sermaye koyması gerektiğinde yasal düzenleme gerektiğini belirterek, "Hazine sermaye koyarken, şu andaki yasal mevcut çerçevesinde böyle bir imkan yok. Sadece ona yönelik bir şey. Yoksa kamu ile özel arasında haksız rekabet oluşturacak, kamu katılım bankalarına özel statü verecek bir çalışma değil" şeklinde konuştu.