BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

Azerbaycan’dan ABD’ye sert tepki

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü, 9 Ekim’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili ABD’nin eleştirilerine sert yanıt verdi.<b...

Abone ol

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü, 9 Ekim’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili ABD’nin eleştirilerine sert yanıt verdi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Azer Gasımov, 9 Ekim’de Azerbaycan’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı’nın eleştirilerine sert karşılık verdi. Konuyla ilgili Azeri Press Agency APA’ya açıklama yapan Gasımov, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 9 Ekim’de yapılmış Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili açıklamasını ‘gayriobjektif, yanlı ve gerçekliği yansıtmayan belge olarak’ nitelendirdi.
Gasımov, ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasının temelinde AGİT Venedik Komisyonu raporunun durduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu:
“Öncelikle AGİT Venedik komisyonunun bir danışma kurumu olduğunu belirtmek isterim. O nedenle raporları tavsiye niteliklidir.ABD Dışişleri Bakanlığı’nın böyle bir kurumun raporlarına dayanarak görüş beyan etmesi anlaşılır gibi değildir.Ülkemizde yapılmış Cumhurbaşkanlığı seçimlerini dünyanın çeşitli ülkelerinden, saygın uluslararası kuruluşlar olan Avrupa Parlamentosu’ndan, Avrupa Konseyi’nden, BDT’den, İslam Konferansı Örgütü ve çeşitli uluslararası kuruluşlardan çok sayıda gözlemci grupları izledi.Onların hepsi seçimlerin şeffaf,adil ve tam demokratik ortamda yapılmasıyla ilgili olumlu görüşler ortaya koydu. Şunu özellikle vurgulamalıyım ki, ABD Senatosu ve Kongresinin çok sayıda üyesi bu görüşleri onaylamaktadır. Fakat gerek AGİT gerek örgütün raporuna isnat eden ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında bu görüşler asla dikkate alınmamıştır.”,

ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI
Azerbaycan’ın 20 seneden beri bağımsız ülke olduğuna dikkatleri çeken Azer Gasımov, bu kısa süre içerisinde ‘ülkede demokratik kurum ve kuruluşların oluşturulduğunu, tüm alanlarda adil seçim yapılması ve demokratik ilkelerin yerleşmesi için ileriye doğru önemli adımların atıldığını’ vurguladı. Gasımov, açıklamasında, 200 seneden beri demokrasi yolunu seçmiş ABD’nin seçim sisteminde mevcut olan ciddi sorunlara değinerek “ABD’de 2002 yılında başlatılan seçim reformlarının hâla tamamlanmadığını” söyledi.
Bilindiği gibi, ABD Dışişleri Bakanlığı, 9 Ekim’de Azerbaycan’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili bazı eleştirilerde bulunmuştu.
(İHA)