BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Ayın 16’sını bekleyin

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde yeni bir süreci başlatacağını belirterek, “Bu ayın 16’sında yeni bir müjde duy...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde yeni bir süreci başlatacağını belirterek, “Bu ayın 16’sında yeni bir müjde duyacaksınız" dedi.
Erdoğan, Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde katıldığı toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’de 11 yılda çok büyük demokratik reformlar yaptıklarını söyledi.
Pınarhisar Cezaevi’nde kaldığı dönemde Kırklareli’de üniversite olmadığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, göreve geldikleri andan sonra Kırklareli’ye üniversite yaptıklarını ifade etti.
11 yıl boyunca demokrasinin, bilimin ve fikrin standartlarını Kırklareli’de yükselttiklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, “Şimdi Pınarhisar’ın genci üniversite için icabında Kırklareli’ndeki üniversitesine gidebiliyor. Okullarıyla yoğunlaşan bir Kırklareli var. Demokrasinin de bilimin de fikrin de standartları burada yükseldi. İnsan hak ve özgürlüklerini genişlettik. Düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engelleri kaldırdık. Hukuku herkese eşit mesafede duracak şekilde yeniden yapılandırdık.Çetelerle yoğun mücadele ettik. Milletin özgürlüğüne, milletin kaynaklarına, enerjisine musallat olmuş karanlık örgütlerle mücadele ettik. Olağanüstü hali biz kaldırdık. Milli Güvenlik Kurulu’nu biz sivilleştirdik. Kanunlarımızı Avrupa Birliği standartlarına ulaştırmak için çok reform yaptık” dedi.

“AYIN 16’SINDA YENİ BİR MÜJDE DUYACAKSINIZ”
Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde yeni bir süreci başlatacağını sözlerine ekleyen Başbakan Erdoğan, “Şimdi bu ayın 16’sında yeni bir müjde duyacaksınız. İnşallah Türkiye yeni bir süreci Avrupa Birliği’nde başlatıyor. Ayın 16’sında da onu duyacaksınız. Şimdi söylemiyorum. 16’sında imzaları attığımız gün duyacaksınız” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, 12 Eylül’e yargı yolunu açtıklarını ifade ederek, “Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesini biz getirdik. 12 Eylül’e yargı yolunu biz açtık. Yüksek Askeri Şura’yı, askeri mahkemeleri yeniden düzenledik. 11 yıl boyunca gelişmiş demokrasilerde ne varsa en modern şekilde, modern hakları imkanları Türkiye’ye biz kazandırdık” açıklamasında bulundu.

“REFORMLARIMIZDAN RAHATSIZ OLANLAR BİZİ TEHDİT ETTİLER”
Reformları gerçekleştirdikleri süre içinde çok sayıda tehdit aldıklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, milletten aldıkları güç ve hayır dua ile durmadan reformlarına devam ettiklerini kaydetti.
Sürecin henüz bitmediğini, demokratikleşmenin yaşayan, sonu olmayan, her an kendisini yenileyen süreç olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “Eylül’de son derece kapsamlı bir demokratikleşme sürecini kamuoyuna açıkladım. Türkiye’nin demokrasinin standartlarını daha da ileriye taşımak özgürlükleri daha da genişletmek için ne gibi adımlar atacağımızı kamuoyu ile paylaştık. Ardından bu reformlar için de idari düzenleme gerektirenleri gündemimize aldık ve anında düzenlemeleri yaptık. Şimdi de yasal düzenleme gerektiren bazı başlıklar var onların bir kısmını yaptık bir kısmını da şimdi yapıyoruz” diye konuştu.

“11 BAŞLIKTA YENİ BİR TASARIYI TBMM’YE ULAŞTIRDIK”
Başbakanlık’tan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir tasarı göndererek 11 başlıkta yeni bir düzenlemeyi daha Meclise ulaştırdıklarını sözlerine ekleyen Başbakan Erdoğan, 18 maddelik yasa tasarısı ile 11 alanda reform yapacaklarını belirtti.
Farklı dil ve lehçelerde seçim propagandası yapmanın üzerindeki baskıları kaldıracaklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, “Siyasi partiler kanununda bazı önemli düzenlemeler yapıyor eş genel başkanlık sistemini, beldelerde teşkilatlanma sistemini, devlet yardımı sitemini değiştiriyor, kucaklayıcı bir hale getiriyoruz. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkını daha da farklı bir hale getiriyoruz. Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açıyoruz. Ayrımcılıkla, nefretle mücadeleyi daha da güçlendiriyoruz. Köy hakları ile ilgili, siyasi partilere üyelikle ilgili artık uygulama alanı kalmayan bazı kanunların cezaları ile ilgili düzenleme yapıyor özgürlüklerin önündeki engelleri kaldırıyoruz. 18 maddelik bir kanun tasarısı olarak bu 11 başlık dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ulaştı. İnşallah görüşülüp oylandıktan sonra Türkiye, bu reformlara da kavuşmuş olacak” dedi.

“PINARHİSAR BENİM İÇİN BİR OKULDUR”
Pınarhisar’ın kendisi için bir okul olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “Sevgili Pınarhisarlılar, Pınarhisar benim için bizim için bir okuldur. Pınarhisar bizim için medrese-i Yusufiye’dir. Pınarhisar, mağduriyetimizden ziyade sabrın, metanetin, tahammülün neleri getireceğinin canlı şahididir” şeklinde konuştu.
Türk milletinin türkülerden, sözlerden, şarkılardan, kelimelerden, kavramlardan korkmayacak kadar büyük bir millet olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “Biz türkülerden korkmayacak kadar büyük bir milletiz. Şarkılardan, sözlerden, kelimelerden kavramlardan, korkmayacak kadar büyük bir millet ülkeyiz. İnsanların farklılıklarından , düşüncelerinden, kılık kıyafetinden korkup onları yasaklamayacak kadar büyük bir ülkeyiz. Pınarhisar’dan aldığımız destekle, dua ile inşallah Türk,ye’yi daha da büyütecek, Türkiye’nin itibarını daha da arttıracak bayrağımızın, vatanımızın gücüne güç, itibarına itibar katmaya devam edeceğiz” dedi.

“11 YIL İÇİNDE KIRKLARELİ’YE 3 BUÇUK KATRİLYON YATIRIM YAPTIK”
11 yıl içinde sadece Kırklareli’ye parasal olarak 3 buçuk katrilyon yatırım yaptıklarının altını çizen Başbakan Erdoğan, “Yani Kırklareli’nin alt yapısı, üst yapısı her şeyiyle yaptığımız yatırım 3 buçuk katrilyondur. Bunun neler olduğunu burada açıklayacağım. Sadece gıda tarıma burada harcanan para 894 trilyon. Yeni parayla 894 milyon. Enerji ve tabii kaynaklar 676 trilyon, ulaştırma haberleşme 627 trilyon, İller Bankası 500 trilyon, orman ve su işleri 167 trilyon, çevre ve şehircilik 128 trilyon, eğitime 120 trilyon harcadık Kırklareli’nde. Toplu Konut İdaresi olarak 85 trilyon, Aile ve sosyal politikalar olarak 70 trilyon, Sağlık Bakanlığı olarak 54 trilyon, gençlik ve spor bakanlığı olarak 48, trilyon, KÖYDES olarak 41 trilyon, özel idare olarak 35 trilyon, Adalet Bakanlığı olarak 26 trilyon, kalkınma ajansı olarak 18 trilyon ,bilim sanayi olarak yaklaşık 3 trilyon, Toplanda 3 buçuk katrilyon Kırklareli’nin tamamına bu yatırımları yaptık, bu destekleri yaptık” ifadelerini kaydetti.

“ANA MUHALEFET LAF ÜRETİYOR, BİZ İSE İŞ ÜRETİRİZ”
Konuşmasında ana muhalefete de yüklenen Başbakan Erdoğan, ana muhalefetin laf ürettiğini öne sürdü. Kırklareli’nin yatırımlarla dönüşüm yaşadığını söyleyen Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Ben Kırklareli’ndeki kardeşlerime söylüyorum. Şimdi bir yerel seçime gidiyoruz. Kırklareli şu yerel seçimde acaba alt yapısıyla üst yapısıyla daha güzel, modern bir şehir istemez mi? Buna layık değil mi? Anlattığımız yatırımlarla Kırklareli dönüşüm yaşıyor. İstiyoruz ki Kırklareli Trakya’da çok daha farklı konuma gelsin. Tarihi, kültürü ile daha farklı konuma gelsin. Onun için ben 30 Mart’ı Kırklareli’de bir dönüşüm, değişim olarak görüyorum. Siz bize güvendiniz. 11 yıl boyunca bize destek verdiniz, biz de size. Çünkü biz bu millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik. Bizim derdimiz bu. Yola çıkarken 230 milyar dolar milli geliri olan Türkiye vardı. Şimdi 786 milyar dolar milli geliri olan Türkiye var. Göreve geldiğimizde IMF’ye olan borç 23 buçuk milyar dolardı. Kim vardı iktidarda, DSP, MHP, Anavatan. Şimdi 23 buçuk milyar dolardan bir şey kaldı mı? Hepsini ödedik. Sıfırladık. Ve şimdi IMF bizden bor istiyor. 5 milyar dolarlık anlaşma yaptık. Onlara biz şimdi borç vereceğiz. Merkez Bankası kasasında döviz rezervi 27 buçuk milyar dolardı. Şimdi milli bankamız Merkez Bankası’nın kasasında döviz rezervimiz 135 milyar doları aştı. Ziraat Bankasında Pınarhisar’daki, Trakya’daki çiftçi kardeşim yüzde 59 faizle kredi alıyordu. Şimdi yüzde 5 ortalama. 0 ile 7 arasında. Biz buyuz. Esnaf Halk Bankasından gidip yüzde 46 faizle kredi alıyordu. Şimdi ortalama yüzde 5. Çünkü biz esnafımızın, memurumuzun, çiftçimizin yanındayız. Zorunlu tasarruf adı altında 13 buçuk katrilyon işçimizden, memurumuzdan para topladılar. 13 buçuk katrilyon ödemediler biz gittik ödedik hepsini. Konut edindirme yardımı adı altında 3 buçuk katrilyon işçiden, memurdan, para kestiler. Onu da biz ödedik. Biz işçinin, çiftçinin, memurun hamisiyiz. Bundan sonra da sizin için çalışmaya üretmeye, sizin emanetinizi muhafaza etmeye devam edeceğiz. Bugün de işte Pınarhisar’a elimiz boş gelmedik. 3 günlük Trakya ziyaretimizin ilk durağı Pınarhisar’da toplu açılışımızı yapacağız. Pınarhisar’da Gençlik ve Spor Bakanlığı’mızın tamamladığı spor tesisimizi Milli Eğitim Bakanlığı’mızın yaptırdığı 20 dersliği, Yenice belediyemizin inşa ettiği göleti. Resmi olarak bugün hizmete alıyoruz. Özel sektörümüz tarafından yapımı tamamlanan 92 trilyon tutarında ve bin 170 kişiye istihdam sağlayacak tesisleri de bugün resmen hizmete alıyoruz.
Pınarhisar’a bu gelişimde 100 trilyon liralık açılış gerçekleştiriyoruz. Bütün bu eserler, yatırımlar Pınarhisar’ımıza hayırlı olsun. Bakanlıklarımızın, Vali, Kaymakam, Belediye Başkanlarımızı, bütün emeği geçenleri huzurlarınızda kutluyorum”.
Başbakan Erdoğan konuşmasının ardından Pınarhisar ilçesinde yapımı tamamlanan tesislerin toplu açılışını gerçekleştirdi. Başbakan Erdoğan, daha sonra karayolu ile Kırklareli’ye gitmek üzere ilçeden ayrıldı.

SATRANÇ TAKIMI DAĞITTI
Konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve bakanlarla birlikte kurdele keserek toplu açılışı gerçekleştirdi. Daha sonra kürsüden inen Başbakan Erdoğan, miting alanına gelen vatandaşlara satranç takımı dağıttı. Satranç takımını alanlar aldıkları hediyeden memnun olduklarını dile getirdi.
Daha sonra Başbakan Erdoğan, Pınarhisar Hükümet Konağı’nı ziyaret ederek Kırklareli Vilayet Meydanı’ndaki toplu açılış törenine katılmak üzere helikopterle Pınarhisar ilçesinden ayrıldı.
(İHA)