BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,01
ALTIN 2.430,54
HABER /  GÜNCEL

Avrupa ve Yunanistan 'Artık vakit kaybetmeyelim' dedi

Yunanistan, Almanya ve Fransa, kurtarma paketi görüşmelerine hız verilmesi konusunda uzlaşmaya vardı. Ancak Atina'nın IMF'ye olan 1,5 milyar euroluk borç geri ödemesi yaklaşırken taraflar arasında anlaşmazlıklar sürüyor.

Abone ol

Yunanistan, Almanya ve Fransa, kurtarma paketi görüşmelerine hız verilmesi konusunda uzlaşmaya vardı.

Dün gece Brüksel temaslarının ardından konuşan Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, tüm tarafların farklılıkları gidermek için çaba gösterme taahhüdü verdiğini belirtti.

Tsipras açıklamalarında "Taraflar, Yunanistan'a tekrar büyüyebilen bir ekonomi haline gelme konusunda şans verilmesi gerektiği konusunda uzlaştı" dedi.

Tsipras daha önceki açıklamalarında bir anlaşma sağlanamazsa bunun Euro Bölgesi projesi için sonun başlangıcı olacağını savunmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel görüşmelerden açıklama yapmadan ayrıldı.

Ancak her iki liderin basın ofisinden yapılan açıklamalarda temasların 'yapıcı' geçtiği yönünde açıklama geldi.

Yunanistan'ın IMF'ye olan borcunu ödeyememesi halinde temerrüde düşmesi ve Euro'dan ayrılması riski devam ediyor.

Görüşme trafiğini Brüksel'de takip eden BBC muhabiri Damian Grammaticas, Atina'nın borcun bir kısmının silinmesini talep ettiğini belirtiyor.

Ancak Avrupalı liderlerin borç silme seçeneğini tartışmadan önce Yunanistan'dan reformlar yönünde somut adımlar görmek istediği ifade ediliyor.

Borsa yükselişe geçti

Avrupa Komisyonu'nun ekonomiden sorumlu üyesi Pierre Moscovici, anlaşmanın yakın olduğunu belirtse de "Mutlu sona ulaşmak için taraflar birlikte çalışmalı" dedi.

Tarafların uzlaşma yönünde sinyal vermesi Atina Borsası'na da olumlu yansıdı ve borsanın ana endeksi güne yüzde 6'ya yakın yükselişle başladı.

Yunanistan'ın bu ay sonunda Uluslararası Para Fonu'na (IMF) 1,5 milyar euro borç geri ödemesi yapması gerekiyor.

Syriza hükümeti, daha önce yaptığı açıklamalarda AB ve IMF'nin birlikte sağladığı kurtarma paketinin 7,2 milyar euroluk son diliminin serbest bırakılmaması halinde IMF'ye borcun ödenemeyeceğini ifade etmişti.

Atina'nın kırmızı çizgileri

AB ve IMF ise son yardım dilimini Atina'ya göndermeden önce hükümetin 'ikna edici' bir kemer sıkma paketi sunması gerektiğini belirtiyor.

Hafta başında Atina, AB ve IMF'ye revizyondan geçirilmiş yeni bir kemer sıkma programı sunmuş, ancak bu program 'tatmin edici' bulunmamıştı.

Atina'nın özellikle KDV artışı, emekli maaşları ve faiz dışı bütçe fazlası hedefleri konusunda gelen talepleri kabul etmediği ifade ediliyor.

Yunanistan Başbakanı Tsipras'ın bugün Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile görüşmelere devam etmesi bekleniyor.