BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.432,70
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Komisyonu başkanlığına merkez sağdan aday

İngilltere'nin itirazına rağmen, Avrupa seçimlerinden zaferle çıkan merkez sağ EEP partisinin adayı Jean-Claude Juncker AB liderleri tarafından Avrupa Komisyonu başkanlığına aday gösterildi.

Abone ol

Brüksel'de toplanan AB liderleri Avrupa Komisyonu'nun yeni başkanı olarak eski Lüksemburg milletvekili Jean-Claude Juncker'i aday olarak gösterdi.

Karar Juncker'in adaylığına İngiltere'nin gösterdiği sert muhalefete rağmen alındı.

İngiltere Başbakanı David Cameron ve Macaristanlı mevkidaşı Viktor Orban Juncker'e karşı ret oyu kullanırken, diğer liderler adaylığı onayladı.

Cameron, Junker'ın daha yakın bir siyasi birlikten yana olduğunu ve bu durumun AB'de yapılacak reformları engelleyebileceğini iddia ediyordu.

Avrupa Parlamentosu Juncker için Temmuz ayında oylamaya gidecek ve 59 yaşındaki adayın seçimden zaferle çıkması bekleniyor.

Yeni AB anlaşması kurallarına göre, liderler Komisyon başkanı için aday belirlerken Avrupa seçimlerini dikkate almak zorunda.

Cameron karar alındıktan sonra Twitter hesabından şunları yazdı: "AB liderlerine Komisyon başkanını seçmek için gereken yeni süreçten pişmanlık duyabileceklerini anlattım. Her zaman için Birleşik Krallık'ın çıkarlarını savunacağım."

Juncker geçen ayki Avrupa seçimlerini kazanan merkez sağ Avrupa Halkları Partisi (EEP)'nin önde gelen adayıydı.

EEP'den kopan İngiltereli muhafazakarlar Avrupa Parlamentosu'nda güçlü olan EEP'nin adaylarından olan Juncker liderliğindeki bir Komsiyonun siyasallaşacağından endişe ediyor.

Juncker'i destekleyenler ise konsensusa ulaşmak konusunda Juncker'in deneyiminin ve AB entegrasyonuna olan bağlılığının değerli olduğunu düşünüyor.

Cameron'un Juncker'i elimine etmek için desteğine güvendiği Hollanda ve İsveç Juncker'dan yana oy kullandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun görev süresi Ekim ayı sonunda doluyor.