BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,13
ALTIN 2.302,01
HABER /  EKONOMİ

Avrupa Birliği'nden dolar kararı amaç İran'la ticaret

ABD'nin İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımlardan etkilenmek istemeyen Avrupa, çözüm için doları kullanmamayı buldu. İran ile ticaretin önünü açacak Özel Hedef Aracı-SPV adlı ödeme modeli 2019 yılı itibariyle yürürlüğe girecek.

Abone ol

AVRUPA Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarına takılmamak için üzerinde çalıştıkları yeni sistemin 2019 yılı başlarında yürürlüğe girebileceğini ifade etti.

Euronews'te yer alan habere göre Special Purpose Vehicle (Özel Hedef Aracı-SPV) adlı modelin İran ile devam eden ekonomik ilişkileri eskisi gibi devam ettirme çabasında olacaklarını belirten Mogherini, "Bu yeni sistemin birkaç hafta içerisinde yeni yıla girmeden kurulmasını umuyorum. Bu sayede İran ile meşru bir şekilde ticaret yapabileceğiz." diye konuştu.

Brüksel'de AB ülkeleri dışişleri bakanlarıyla bir araya gelen Mogherini sistemle ilgili ayrıntılı bilgi vermezken, bu mekanizmanın 'büyük avantaj' sağlayacağını dile getirdi.

Ancak ABD'nin yaptırımlarından korkan bazı Avrupalı bazı diplomatlar İran ile ticaret konusunda petrol ithalatına girilmemesini, sadece insani yardım ve gıda ürünleriyle ilgili bir çalışma yapılmasını istediği kaydedildi.

ABD, Mayıs ayında bazı Avrupa ülkeleri, ABD ve iran arasında 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildiğini açıklamıştı. Tahran yönetimi Avrupalı ülkelerin ticari ve mali konularda önlem almamaları durumunda anlaşmanın feshinin bedelini ödeyecekleri tehdidinde bulunmuştu.