BIST 9.901
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.459,62
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Birliği reform süreci yeniden başladı

Türkiye taraflardan gelen istek üzerine 3.5 yıldır gerçekleştirilmeyen Türkiye-AB Ortaklık Komitesine katıldı. Bu kapsam Brüksel'de bulunan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Faruk Kaymakcı, 'Türkiye yeniden AB üyeliği yolunda reform sürecini başlattı." dedi.

Abone ol

BRÜKSEL'deki Türkiye-AB Ortaklık Komitesine katılan ve çeşitli temaslarda bulunan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Faruk Kaymakcı, AB sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

15 Temmuz darbe girişiminin yarattığı travmanın geride bırakılarak Türkiye-AB ilişkilerinde normalleşme sürecine girildiğini aktaran Kaymakcı, darbe girişiminin, Türkiye-AB üyelik sürecine ciddi zarar veren bir durum oluşturması ve taraflar arasında güven sorunu doğurmasının yanı sıra diyalog mekanizmalarının büyük ölçüde donmasına yol açtığını anımsattı.

TÜRKİYE SÜRECİ BAŞLATTI
Kaymakcı, üç yıl aradan sonra ağustos ayında toplanan Reform Eylem Grubunun, Türkiye’nin AB üyelik yolunda kararlılığını bir kez daha gösterdiğini belirterek, "Türkiye yeniden AB üyeliği yolunda reform sürecini başlattı." vurgusunu yaptı.

AB TARAFINDA SORUN VAR
Türkiye'nin AB üyelik sürecini yeniden canlandırdığını ve üyelik konusunda gerekli adımları atmaya hazır olduğunu belirten Kaymakcı, AB kanadında yaşanan bazı sorunlar nedeniyle Türkiye'ye yönelik yeterli teşviğin gerçekleşemediğine de dikkati çekti.

TOPLANTILAR YENİDEN YAPILMAYA BAŞLANDI
Geçen hafta Ankara'da düzenlenen Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı'nın 1,5 yıl sonra yeniden yapılmasının önemli olduğuna işaret eden Kaymakcı, Türkiye'nin hedefinin tam üyelik olduğunun bir kez daha vurgulandığını belirtti.

ÜYELİĞE VURGU YAPILDI
Uzun aranın ardından ilk defa 22 Kasım tarihli Yüksek Düzeyli Siyasi Diyaloğ Toplantısı'ndan sonra ortak yazılı bir açıklama yapılabildiğini kaydeden Kaymakcı, bu açıklamada da Türkiye'nin üyelik sürecine sıkça atıf yapılmasının önemine vurgu yaptı. 

ORTAK TAKVİM BELİRLENDİ
Kaymakcı, toplantı vesilesiyle ortak takvimin de belirlendiğini belirterek, 18 Aralık'ta Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu Toplantısı, 28 Şubat'ta İstanbul'da Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomi Toplantısı, ocak veya mart ayında Ulaştırma Diyaloğu Toplantısı'nın yapılmasının planlandığını açıkladı.

3,5 YILDIR GERÇEKLEŞMİYORDU
Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısının ise son 3,5 yıldır gerçekleşemediğini hatırlatan Kaymakcı, taraflardan gelen istek üzerine gelecek yılın ilk aylarında ya da AP seçimlerinin ardından ilişkilerin temel organı olan Ortaklık Konseyinin düzenlenmesi için yoğun çalışmalar yürütüldüğünü duyurdu.