BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

ATM'lerde ''parmak izi'' dönemi

Bankamatikler de yeni döneme geçiliyor. Artık kart taşıma ve şifre girme dönemi sona eriyor

Abone ol

Yanınızdada bankamatik ya da kredi kartı taşımadan, kart kaybetme endişesi taşımadan bankamatikten tüm banka işlemlerini yapabileceksiniz.

Ziraat Bankası, biyometrik bankacılık hizmetini yakın zamanda faaliyete geçiriyor. Bankamatikler, müşterisini el izinden tanıyacak. Bankamatiklerde özel olarak hazırlanan bölüme elini koyan müşteri doğrudan banka işlemlerini yapacak. Bunun için müşteri, önce Ziraat Bankası'nın kuracağı merkezlerde el izini sisteme kaydettirecek.

Vücut ısısına duyarlı olacak olan sistemde müşteri, bankamatikteki bölüme elini yerleştirecek. Doğrudan bankamatikteki bölümlere bağlanacak olan müşteri, buradan para çekme, yatırım, EFT, havale, fatura ödeme gibi birçok bankacılık işlemini gerçekleştirecek. Bankamatikte işlemi biten kullanıcılar, çıkış işlemini de ekranda beliren uyarı yazısıyla yapacak. Ziraat Bankası yetkilileri, sistem üzerinde uzun süre çalıştıklarını belirterek, güvenlik yönünden her türlü çalışmaların tamamlandığını söyledi.

İnsanların avuç içlerindeki işaretlerin farklýı farklı olduðunu ifade eden yetkililer, "Bankaya gelecek olan müşterimiz, bu sistem için elinin izini bankamızın bilgi sistemine kaydedecek. Bankamatikte işlem yapacak olan müşterilerimiz, ellerinin avuçlarını bölüme yerleştirdikten sonra, sistem otomatik olarak müşterimizi tanıyacak. Kart taşımaya gerek kalmadan, şifre unutma derdi olmadan kullanıcılar her türlü banka işlemini ATM'lerden yapabilecek." dedi. Avuç içindeki damar yapısının hiçbir zaman değişmediğini ifade eden yetkililer, bu sayede müşterilerin hayatları boyunca değişmeyecek, hatırlamak zorunda kalmayacakları ve kopyalanamayacak şifreyi taşıyacaklarını vurguladı.