BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Atina’nın cami kararını değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunan hükümetinin, Atina’da Osmanlı döneminden kalma Fethiye Camii’ni restore etme kararını "büyük memnun...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunan hükümetinin, Atina’da Osmanlı döneminden kalma Fethiye Camii’ni restore etme kararını "büyük memnuniyetle" karşıladıklarını söyledi.
Bakan Davutoğlu, Yunan meslektaşı Evangelos Venizelos’la yaptığı ikili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları cevapladı. Davutoğlu, Fethiye Camii’nin restorasyonunun her şeyden önce Atina’ya büyük katkı sağlayacağını belirterek, başkente yeni bir cami inşa edilmesinin ise modern ve evrensel devletin görevi olduğunu vurguladı.

"ATİNA HAYRANIYIM"
Davutoğlu, "Bu konuda bize hem Sayın Samaras tarafından, hem Sayın Venizelos tarafından aktarılan bilgilerden büyük memnuniyet duyduk ve gerçekten bu atılan adımları takdir ediyoruz. Ben sadece Dışişleri Bakanı olarak, doktora ve akademik çalışmalarımda Yunan felsefesi ve Atina üzerine çalışmış biri olarak da bir Atina hayranıyım. Atina’daki köklü medeniyet birikiminin hem iyi bir izleyicisi, hem de hayranı olarak hep Atina’ya geldiğimde Atina sokaklarında o köklü medeniyet izlerini görmek bana büyük bir mutluluk vermiştir" dedi.

"İSTANBUL’DA CAMİ, KİLİSE VE SİNAGOG’UN YANYANA OLMASI EN BÜYÜK GURURUMUZDUR"
"Aslında şehirlerin ne kadar köklü bir geçmişe sahip oldukları, şehir silüetine yansıyan farklı kültürel unsurlarla ortaya çıkar. Belki de medeniyet en zayıf şehirler tek tip şehirlerdir, tek din mabedi olan veyahut tek kültürel kimliği olan şehirlerdir. Halbuki köklü geçmişe sahip olan şehirlerin hepsinde camiler, kiliseler, sinagoglar farklı dini unsurlar farklı etnik unsurlar kozmopit şekilde yaşarlar. Bu Atina için bir zenginliktir. İstanbul’da bizim en çok gurur duyduğumuz şey, belli sokaklara girdiğinizde caminin, kilisenin ve sinagogun yanyana olmasıdır" diye konuştu.
Davutoğlu, "Aslında Türkiye’de de çok fazla bu ihtiyacı hisseden hristiyan ay da musevi kalmadı ama o mimarının orada duruyor olması, o kilisenin, o sinagogun, caminin, çan kulesinin, minarenin yan yana olması, başlı başına onur veriyor bize. Bu anlamda bunları açık tutmak, ibadet etme özgürlüğünü sağlama bakımından önemlidir, hem de o şehrin ne kadar zengin bir kültüre sahip olduğunu görme açısından..." ifadelerini kullandı.

"FETHİYE CAMİİ’Nİ GÖRDÜĞÜMDE İÇİMİ HÜZÜN KAPLAMIŞTI"
Bakan Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
"O eski Atina’nın sokaklarını ve Akropolis’i büyük bir hayranlıkla gezdiğimde, açık söyleyeyim, arıyordum Fethiye Camii’ne rastlağımda bir hüzün kapladı içimi, çünkü yıkılmak üzereydi, içinde otlar çıkmıştı, önünde bir restoran vardı, oturdum hüzünle seyrettim. Akrapolis’i ne kadar hayranlıkla seyretmişsem, Fethiye Camii’ni o kadar hüzünle seyretmiştim. Çünkü Atina’ya çok kültürlülük yakışır. Atina’ya ne kadar çok farklı dinden insanlar gelirse, kendisine ait mekanları görmüş olmak dolayısıyla, Atina’nın o köklü geçmisini hatırlaması yakışır."

ATİNA’YA YENİ CAMİ MODERN VE EVRENSEL DEVLETİN GÖREVİDİR
O bakımdan Yunanistan hükümetinin Fethiye Camii’nin restorasyonu konusunda aldığı karar herşeyden önce Atina’ya büyük katkıdır. Atina’nın o köklü geçmişine bir katkıdır. Yunanistan hükümetinin bu konuda ne kadarh hoşgörülü, açık görüşlü olduğunu ortaya koyan bir katkıdır. Cami olması, bir de cami yapılması ise, zaten şu an öylesine küreselleşen dünya içindeyiz ki, hiçbir şehir tek dinli değil. Aslında her şehirde her dini topluluk var ve o toplulukların ihtiyacını karşılamak da modern, çağdaş, evrensel devletin görevi. O bakımdan son dönemde bu konuda Yunanistan hükümetinin, Sayın Samaras’ın, Sayın Venizelos’un attığı adımları takdir ediyoruz. Hem bu konuda Türkiye olarak birlikte ne yapabileceksek, güzel örnekler teşkil etmek adına, bu konuda da işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum."
(İHA)