BIST 10.471
DOLAR 32,72
EURO 35,13
ALTIN 2.440,25
HABER /  GÜNCEL

Atina tasarruf önlemlerini sıkılaştırdı

6,5 saat süren bakanlar kurulu toplantısı sonunda yapılan açıklamaya göre emekli maaşlarında daha fazla kesintiye gidilecek, emlak vergisinin kapsamı genişletilecek.

Abone ol

Yunanistan hükümeti, AB ve IMF'den desteğin sürmesini garanti altına almak için hazırladığı yeni tasarruf önlemleri paketinin ayrıntılarını ilan etti.

6,5 saat süren bakanlar kurulu toplantısı sonunda yapılan açıklamaya göre emekli maaşlarında daha fazla kesintiye gidilecek, emlak vergisinin kapsamı genişletilecek.

Açıklama, Uluslararası Para Fonu IMF ve Avrupalı yetkililerle iki gündür süren görüşmeleri takip ediyor.

Kimi emeklilerin maaşlarında yüzde 20'ye varan kesintiler planlanıyor.

Yunanistan, Uluslararası Para Fonu, AB ve Avrupa Merkez Bankası temsilcilerinden oluşan troyka ile kurtarma paketinin yeniden gözden geçirmesi görüşmelerini gelecek hafta tamamlayacak.

Yetkililer alınan önlemlerin Atina'nın 2014 yılı sonuna kadar kurtarma planına uymasına olanak sağlamasını umuyor.

Yunanistan'ın, Mayıs 2010'da kabul ettiği 110 milyar euroluk kurtarma paketinin 8 milyar euroluk 6'ıncı diliminin serbest bırakılması, bu ülkenin paket karşılığında kabul ettiği şartları yerine getirmesine bağlı bulunuyor.

Yunanistan'a borç veren uluslararası kuruluşlar, kamu harcamalarını kısmak için yeterince adım atılmadığı ve bu yüzden de 8 milyar euro'luk yeni kredi diliminin ülkeye iletilmeyeceği kaygısı içinde.

Atina yönetiminin gelecek ay ortasındaki borç ödemelerini yapabilmek için bu 8 milyar euro'ya ihtiyacı var.

Yunanistan'a kredi açan euro bölgesi ülkeleri, bunun karşılığında dev bütçe açığını kapatmasını istiyor.

Yunanistan'dan 2 milyar euroluk bütçe açığını kapatarak, Avrupa ve IMF'nin 110 milyar euroluk kurtarma paketinin şartlarını yerine getirmesi isteniyor.

Atina açığı kapatmak için kamu çalışanlarını işten çıkarmayı, kalanların maaşlarını azaltmayı ve özelleştirmeleri hızlandırmayı planlıyor.

Ayrıca yakıt ve elektrik faturaları üzerinden halka yansıtılacak acil bir emlak vergisi koymayı düşünüyor.

Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyeceği kaygıları ve IMF'den gelen kemerleri daha da sıkma çağrısı önceki gün dünya borsalarında düşüşlere yol açmış, endekslerle birlikte euro ve petrol fiyatları da düşmüştü.