BIST 10.843
DOLAR 32,21
EURO 34,99
ALTIN 2.441,30
HABER /  DÜNYA

Atatürk’ün Sinop’a gelişinin 85. yıldönümü

Harf inkılabını Sinop’tan başlatan Mustafa Kemal Atatürk’ün Sinop’a gelişinin 85. yıldönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı. <br/>Etkinlikle...

Abone ol

Harf inkılabını Sinop’tan başlatan Mustafa Kemal Atatürk’ün Sinop’a gelişinin 85. yıldönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı.
Etkinlikler kapsamında ilk tören Atatürk’ün Sinop’a ayak bastığı Limaniçi mevkisi İskele Meydanı’nda yapıldı. Meydanda toplanan vatandaşlar ve devlet erkanı Atatürk’ün Sinop’a gelişini simgeleyen balıkçı teknesini karşıladı. 85 yıl önce Atatürk’ün kente gelişinde çekilen fotoğrafı ve Türk bayrağını taşıyan öğrenciler tekneden inerek protokolü selamladı. Vali Yavuz Selim Köşger, öğrencilerin verdiği Türk bayrağını öperek öğrencilere teşekkür etti. Atatürk’ün 15 Eylül 1928 tarihinde yürüdüğü caddeden geçen devlet erkanı ve vatandaşlar, valilik önüne kadar yürüdü. Burada bulunan Atatürk anıtı önüne çelenk sunma töreninin gerçekleştirilmesinin ardından Vali Yavuz Selim Köşger, Atatürk’ün Sinop’a geldiğinde istirahat ettiği Adliye Sarayı’nda bulunan şeref defterini imzaladı.

’’85. YILINDA BİR KEZ DAHA ÖZLEMLE ANIYORUZ’’
Konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün Sinop’a gelişinin 85. yıldönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirten Vali Köşger, “15 Eylül 1928 tarihinde saat 14.00 İzmir Vapurundan indiğinizde tüm Sinoplular ne kadar büyük bir coşku ve mutluluk yaşamışsa, biliniz ki aradan geçen 85 yıllık zaman içerisinde o günkü yaşanan sevgi seli Sinopluların gönüllerinden hiç eksilmemiş olup, sonsuza kadar devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle; eşsiz önder,büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk’ü Sinop’a gelişinin 85.yılında bir kez daha sevgi,saygı ve özlemle anıyor,tüm Sinop halkının bu kutlu gününü en içten dileklerimle tebrik ediyorum” dedi.
Etkinlik kapsamında Atatürk’ün harf devrimini başlattığı ve vatandaşlara ilk dersi verdiği M. Akif Ersoy İlköğretim Okulu bahçesinde anma programı düzenlendi. AK Parti Milletvekili Mehmet Ersoy ve CHP Milletvekili Engin Altay’ın il dışında olmaları nedeniyle telgraf gönderdikleri etkinliklere Vali Yavuz Selim Köşger, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay Osman Coşkun, Belediye Başkanı Baki Ergül, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, siyasi partilerin temsilcileri ile rütbeli askerler, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
15 Eylül 1928 tarihinde harf inkılabını Sinop’tan başlatan Mustafa Kemal Atatürk, bizzat kendisi yeni alfabeyi kara tahtaya yazarak şimdiki M. Akif Ersoy İlköğretim Okulu bahçesinde halka göstermişti.
(İHA)