BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19

Atatürk'ün sembolünden korkanlar

Atatürk’ün sembolünden korkanlar

 

Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın “Bozkurt”u sembol olarak kullanmaya başlayacağı haberini duyunca inanın   çok sevinmiştim. Atatürk’ün milli bir sembol olarak beyinlere kazımak istediği “Bozkurt” sembolü sonunda   hak ettiği yeri bulacak diye düşünmüştüm. Ama ben nereden bilebilirdim ki, Atatürk’ün milli sembol olarak kullandığı Bozkurt’tan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin korkacağını... Bilgisayarımın başında bunları düşünürken içim cız etti. Atatürk’ün bütün hayatı boyunca Türk milletinin milli sembolünü adeta beyinlere kazırcasına yaptığı bütün çalışmaların bir gün bir tarafa konulacağını ve bunun hem de Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılacağını hiç mi hiç düşünmezdim. Çünkü Türk Silahlı Kuvvetleri Türk milletinin göz bebeğidir. Bu milletin bütün değerlerine sahip çıkması gereken bir kurumdur. Hâlâ en güvenilir kurumdur.

Acaba yanlış mı anladım diye haberi tekrar tekrar okudum. “Askerden bozkurt yasağı”

Başlıklı haberde şöyle deniliyordu. “Özel Kuvvetler Komutanlığı Muharebe Arama Kurtarma (MAK) birliği personelinin koluna taktığı "peç" adı verilen yamadaki "şimşek biçiminde kılıç" figürü, pars figürüyle değiştirildi. Ancak, pars kamuoyunda "kurt" olarak algılanınca, Genelkurmay Başkanlığı, MAK personelinin sözkonusu peçleri kullanmasını yasakladı.

 

Savaş ortamında veya verilen özel görevlerde, cephe gerisine sızma, esir-yaralı kurtarmak gibi görevler icra eden MAK birliği, kuruluş yıllarında "pars" hayvanını simge olarak belirlemişti.

 

İlerleyen yıllarda ise "şimşek biçiminde kılıç" figürünü peç olarak kullanılmaya başlanmıştı. Kısa bir süre önce eski figüre dönülmesi kararı alındı. Bunun üzerine kulislerde Özel Kuvvetler'in "bozkurt" amblemini kullanmaya başlayacağı kulaktan kulağa yayıldı.

 

Kurt figürünün "ülkücü" akımı çağrıştırdığı yönündeki yorumlar artmaya başlayınca Genelkurmay Başkanlığı MAK komutanlığına "peç takmayın" emri verdi. Özel kuruluş amacı olan birlikler, motivasyonun artması için kendilerine çeşitli figürleri simge olarak benimseyebiliyor. Bu figürler "peç" olarak adlandırılan yama üzerine işleniyor ve personelin koluna takılıyor.”

            Sembollerin Türk milletinin hayatında ne kadar önemli bir yeri olduğunu en iyi bilenlerden birisi Atatürk’tü... Onun içindir ki, daha Cumhuriyeti ilan etmeden önce 1922 yılında Ankara hükümeti adına bastırdığı “Pul”a Bozkurt amblemini yerleştirmişti. Bastırdığı ilk paralara, pullara, o dönemde yapılan başta Ulus heykeli olmak üzere, Kahramanmaraş kalesindeki heykele, her yere ama her yere Bozkurt’u Atatürk koydurmamış mıydı?

            CHP milletvekili Ratıp Tahir Burak’a “Ergenekondan Çıkış” tablosunu Atatürk yaptırmamış mıydı? Tekel’in Bozkurt sigaralarından tutunda Okullarda okutulan “Bozkurt Cumhuriyet Marşı”na kadar hepsi Atatürk döneminin çalışmaları değil miydi? Bu konuda 10 yıldır çalışan, Atatürk’ün yaptırdığı yüzlerce Bozkurt çalışmasını yayınlayan biri olarak isteyen her kişi ve kurama bu belgeleri sunabilirim. Bozkurt sembolünün kaldırılışı İsmet İnönü döneminde değil midir? O dönemde Atatürk’ün resimlerini bile paralardan çıkaran ve kendi resmini koyduran da İsmet İnönü’nün ta kendisidir. Şimdi biz, İsmet İnönü’yü mü esas alacağız Atatürk’ü mü? Eğer Atatürk’ü esas alacaksak “Bozkurt” sembolünden korkacağımız yerde onu yaygınlaştırıp hatta bütün devlet kurumlarında kullanmalıyız. Hala Türk Dünyası’nın bütün coğrafyalarında bu sembol canlı olarak yaşamaktadır.

            Bozkurt hürriyetin sembolüdür. Gücün sembolüdür. Onurlu yaşamanın asilliğin sembolüdür. Bu konuda yüzlerce sayfa yazmak mümkündür.

            İşte Türk milleti bütün bu özelliklerinden dolayı Atatürk’e “Bozkurt” unvanı vermiştir. O dönemde yayınlanan bütün gazetelerde Atatürk ve Bozkurt yan yanadır. Şimdi, “Şunu çağrıştırıyor bunu çağrıştırıyor” diye milli sembollerimizden vaz mı geçeceğiz?

            Bugün Atatürk’ün kullandığı sembolünden korkanlar yarın Atatürk’ün fikirlerinden de korkmaya başlarlar.

            O zaman da bu sözler şunu çağrıştırıyor bunu çağrıştırıyor diyerek vazgeçerler. Atatürk’ün figürünün modernleştirme adı altında bröveden çıkarılmaya çalışılması da şimdi olayın acaba farklı boyutları mı var düşüncesini bende uyandırmaya başladı. Milletin tepkisi üzerine “Atatürk”  yeniden bröveye konulmuştu.

Türk milleti tarih sahnesine çıktığı günden bugüne kadar hep “Bozkurt”u milli sembol olarak seçmiştir ve kullanmıştır. Devletin bütün kademelerinde Bozkurt’un kullanıldığı dönemde Atatürk dönemidir.

            Bozkurt’tan korkmak açıkça söylemek gerekirse Atatürk’ün fikirlerinden korkmaktır.