BIST 9.493
DOLAR 32,49
EURO 34,73
ALTIN 2.491,21
HABER /  GÜNCEL

Atatürk'ün gizli vasiyetinde ne var?

Atatürk'ün, varlığı tartışma konusu olan gizli vasiyeti bir kez daha gündemde!

Abone ol
Atatürk'ün gizli vasiyetiyle ilgili tartışmalar bu kez AİHM'e taşındı! Vasiyetin gizemiyle ilgili tartışmaların fitilini ateşleyeyen Meriç Tumluer, Ziraat Bankası'nda saklanan vasiyetin dönemin cumhurbaşkanları Kenan Evren ve Turgut Özel tarafından okunduğu; ancak toplumun hazır olmadığı gerekçesiyle kamuoyundan saklandığını iddia etti. 

Meriç Tumluer, Ziraat Bankası'nın gizli kasalarında kilitli tutulduğunu iddia ettiği Atatürk'ün vasiyetini AHİM'e taşıdı. Kişisel çabalarıyla kurduğu www.ataturkungizlivasiyeti.com adlı internet sitesinde, vasiyetin varlığıyla ilgili çeşitli iddialar öne süren Tumluer'e göre  Atatürk'ün 1938 yılında hazırladığı vasiyetini; Dolmabahçe Sarayı’nda, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak, Ordinaryüs Prof. Neşet Ömer İrdelp’in huzurunda İstanbul Beyoğlu 6'ıncı Noteri İsmail Kunter'e, kırmızı bal mumu dökülüp teslim edildi. Yine aynı iddialara göre Mühürlü olan büyük zarf Ankara 3. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından 28 Kasım 1938'de bir heyet huzurunda açıldı. 

"GİZLİ KASAYA KONULDU"
 
Yine aynı iddialara göre Atatürk’ün vasiyetnamesi aslında eksik açıklanmıştı. Çünkü Ata’nın mühürlettiği zarf içinde bir zarf daha çıkmış, bu zarf da Ankara 3. Sulh Hukuk Hakimi Osman Selçuk ve görevli bir heyet tarafından 5 Ocak 1939 ‘da Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü Merkez Şubedeki özel bir kasaya konmuştu. Tumluer'e göre 50 yıl sonra açılması gereken bu zarf dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından açıldı; ancak kamuoyuna açıklanmadı.

MAHKEMEYE GÖRE BÖYLE BİR BELGE YOK
 
Atatürk’ün gizli vasiyetinin açıklanması için beklenen süre dolup da kimseden ses çıkmayınca bu kez konu mahkemeye taşındı. Meriç Tumluer’in 2005’te Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne verdiği dilekçe Atatürk’ün gizli vasiyeti iddiasını mahkeme gündemine getirdi. Aralarında 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in yanı sıra eski miletvekili Emin Şirin ve Araştırmacı-Yazar Aytunç Altındal’ın da bulunduğu isimler tanık olarak gösterilmişti. Hakim 2005’te “Davacıların iddia ettiği gibi bir vasiyetnamenin varlığı sübuta ermediği” gerekçesiyle davacıların talep ve davasının reddine karar verdi.
 
AİHM DAVAYI KABUL ETTİ
 
Türkiye’deki iç hukuk yolları tükenince bu kez gözler AİHM’e çevrildi. Tumluer son çare olarak Strasburg’daki AİHM’e 19 Nisan 2007’de, 40 sayfadan oluşan dilekçeyle başvurdu. 31 Mayıs’ta ise Strasburg’dan yanıt geldi. 17820/07 dosya numaralı başvuruyla ilgili şöyle denildi: “Başvurunuz alınmıştır. Mahkemenin kararı hakkında ileride size bilgi verilecektir.”
 
VASİYETTE GİZLENEN ŞEY NE?
 
Aytunç Altındal’a göre, Atatürk, bazı notlarının ölümünden 50 yıl sonra açıklanmasını vasiyet etmişti. Altındal, “Kenan Evren ve dönemin başbakanı Turgut Özal, bunları okudular. Ancak bu görüşlere, bu fikirlere ’toplumun henüz hazır olmadığını’ öne sürerek bunların açıklanmasını engellediler” dedi. 1988’de Atatürk’ün vasiyetinin üstüne 25 yıllık yeni bir yasak konulduğunu da iddia eden Altındal, “Atatürk, hilafetin kişi bazında değil, bütün İslam ülkeleri arasında rotasyonla değişecek bir kurum olarak canlandırılabileceğini düşünüyordu. Bu vasiyeti 1958’de Adnan Menderes de öğrendi ve ’Siz isterseniz hilafeti bile geri getirebilirsiniz’ cümlesini bu nedenle söyledi.”