BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Atatürk'ün filmi çekilemez!

Engin Ardıç, ısıtılıp ısıtılıp gündeme getirilen Atatürk'ün film meselesini yakın plana aldı. Ardıç'a göre Atatürk'ün filmi çekilimez. Çekilse bile bu müsamere olur; çünk

Abone ol

Akşam yazarı Engin Ardıç, zaman zaman ısıtılarak gündeme getirilen Atatürk'ün hayatının film olma meselesini yakın plana aldı. başlıklı yazısında Ardıç, bu işin gerekçelerini şöyle sıraladı:

Yazı: Engin Ardıç
Kaynak:  

Çünkü 'Atatürk filmi' diye bir şey 'bizatihi olabilemez' de ondan... Atatürk'ün hayatından belli bir 'dramatik' kesiti anlatan film olur, arka planda Atatürk'ün de bulunduğu, ne bileyim, bir savaş filmi, bir 'dönem' filmi olur; ama bizim ülkemizde akla geldiği şekilde bir 'Atatürk filmi' çekilemez, çekilemeyecektir.

Çünkü yapılan sinema değil müsamere olacaktır.

Yıllardır konulup kaldırılan bir temcit pilavıdır bu Atatürk filmi meselesi... Asla yapılamamıştır ve asla yapılamayacaktır.

Bir dönem, tıpkı peygamber efendimiz gibi, sinemada Atatürk'ün 'suretini göstermek' yani onu bir oyuncuya oynatmak, 'Atam sen kalk da ben yatamcılar' tarafından yasaklanmıştı. Sesi, tok sesli bir 'dublaj sanatçısı' (genellikle Agah Hün) tarafından 'dışarıdan verilirdi'... Şu bitmek tükenmek bilmez Atatürk filmi konusu her ortaya atıldığında kıyametler kopar, 'o yüce varlığı hangi fani canlandırabilir, hangisi canlandıramaz' tartışması tozu dumana katardı.

Sonra bu aşıldı. Birçok oyuncu birçok kere Atatürk'ü oynadı ve tabu yıkıldı.

Fakat bir 'Atatürk filmi' hevesinden kimse vazgeçmiyor. Gene gündeme gelmiş.

Böyle bir film Türkiye'de çekilemez.

Yabancılar dışarıda yaparlarsa da, hoşunuza gitmeyecek birçok unsura razı olacaksınız.

Ancak yabancıların böyle bir film yapmaları için de şimdilerde hiçbir neden yok. Çünkü batı kamuoyunda Atatürk gündemde değil. Ancak Türkiye'ye şeriat gelirse tenezzül buyurup ilgilenmeye başlarlar.

Türkiye'de çekilemez çünkü herkes maydanoz olacaktır. Her Türk erkeğinin doğuştan asker ve doğuştan futbol otoritesi olması gibi, her Türk vatandaşı da doğuştan Atatürk filmi uzmanıdır.

Genelkurmay senaryoyu okumak isteyecek, elbette 'yeterince hamasi' bulmayacak, MİT film setine adam gönderip denetim kuracaktır. Basında anlayan anlamayan her tür ukala fikir beyan edecektir. Hele bunun finansmanında bir medya grubu da yer alıyorsa, rakipleri kıyameti koparacaklar, suçlamalar vatana ihanete kadar varacaktır.

Türk cehenneminde herkes birbirini paçasından tutup aşağı çekecek ve bu film yaptırılmayacaktır.

Hiçkimsenin sakınca görmeyeceği türden Atatürk filmi de çoktan yapılmıştır bile... TRT müsamerelerinden örneğin bir 'Kurtuluş' dizisi aslında bu tarz bir Atatürk filmi değil midir?

Atatürk filmi, ama bizim anladığımız şekilde ilkokul müsameresi değil de, içinde Atatürk'ün de bulunduğu doğru düzgün bir film, ancak bağımsız bir para gücü ve bağımsız yöneticiler ve sanatçılarca, ancak Türkiye'nin çok uzağında çekilebilir. Siz ancak örtülü ödenekten para vererek falan belki gizlice yönlendirebilirsiniz (bunu kabul ederlerse) ve 'geldiği zaman' da oturur seyredersiniz. O kadar. Fakat bu kez de Ermeni ve Rum lobileri engel olacaklardır. Nitekim Antonio Banderas, tehditlerden korktu, su koyuverdi.

Ama 'yabancılar durup dururken böyle bir filmi neden yapsınlar' sorusu dimdik ayaktadır.

Baksanıza, Milos Forman, 'tamam, büyük bir kahraman ama, kadınlarla hayatı, maceralı bir yaşamı, aşkları falan olmadı mı' diye sormuş.

Çünkü adam TRT'de maaşla çalışmıyor. Sinemacı ve 'dramatik unsur' arıyor. İnsanı anlatacak.

Kemal Tahir'in 'Devlet Ana'sında hatırlattığı 'Anadolu'da herkesin milli mukavemete elinde tuzlukla gönüllü koşmadığı, düşmanla işbirliği edenler de bulunduğu' gerçeğine bile tahammül edemeyenler mi hoşgörecekler 'insan Atatürk'ü' anlatan bir filmi?