BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Atatürk'ün bu sözünü yazmak yasak mı?

Bartın’da bir veteriner, işyerinin girişine “Köylü Milletin Efendisidir” sözünü yazdı. Tarım İl Müdürlüğü, “Kaldır o yazıyı yoksa ceza keseriz” diye uyardı. 

Abone ol

Bar­tı­n’­da bu­lu­nan bir ve­te­ri­ner kli­ni­ği, ca­mı­na Mus­ta­fa Ke­mal Ata­tür­k’­ün “Köy­lü mil­le­tin efen­di­si­di­r” sö­zü­nü as­tı. An­cak o ta­be­la, Bar­tın Gı­da, Ta­rım ve Hay­van­cı­lık İl Mü­dür­lü­ğü­’nü kız­dır­dı.

Mü­dür­lük, iş­ye­ri sa­hi­bi­ne o ya­zı­nın ‘yö­net­me­li­ğe ay­kı­rı ol­du­ğu­’ ge­rek­çe­siy­le kal­dı­rıl­ma­sı­nı is­te­di. “O ya­zı­yı kal­dır yok­sa ce­za ke­se­ri­z” de­di. Kli­nik or­tak­la­rın­dan Tol­ga Kan­dar­lı, bu du­ru­ma tep­ki gös­ter­di.

Kan­dar­lı, “O ya­zı­yı 2001’de dö­ne­min Ta­rım İl Mü­dü­rü­’ne so­rup as­tık. Ama ne­den­se şim­di tep­ki al­dı. Ata­tür­k’­ün sö­zü­nün yö­net­me­lik ba­ha­ne­siy­le sö­kül­mek is­ten­me­si bi­zi üz­dü­” de­di.

MECLİS'E TAŞINDI

CHP Mil­let­ve­ki­li Rı­za Yal­çın­ka­ya, Bar­tı­n’­da ya­şa­nan bu ola­yı Mec­lis gün­de­mi­ne ta­şı­dı. Yal­çın­ka­ya, “Ve­te­ri­ner kli­ni­ği­nin; açıl­dı­ğı gün­den bu ya­na ca­mın­da ya­zı­lı olan ‘Köy­lü Mil­le­tin Efen­di­si­di­r’ ya­zı­sı­nın; ne mak­sat­la ve de han­gi ge­rek­çey­le kal­dı­rıl­mak is­ten­di­ği ma­ale­sef bir tür­lü an­la­şı­la­ma­mış­tır. Ata­tür­k’­ün söy­le­miş ol­du­ğu ve al­tın­da im­za­sı­nın yer al­dı­ğı bir ya­zı­yı, iş ye­rin­den pa­ra ce­za­sı ver­me teh­di­diy­le zor­la kal­dırt­ma­ya ça­lı­şa­rak gö­rev ve yet­ki so­rum­lu­luk­la­rı­nın dı­şı­na çı­kıp, iş­ye­ri sa­hi­bi­nin öz­gür­lük ala­nı­nı kı­sıt­la­ma­ya kalk­mış­lar­dı­r” de­di.

Yal­çın­ka­ya, Ta­rım Ba­ka­nı Meh­di Eke­r’­den şu so­ru­la­ra ya­nıt ver­me­si­ni is­te­di: Ata­tür­k’­ün im­za­sı­nın yer al­dı­ğı “Köy­lü Mil­le­tin Efen­di­si­di­r” sö­zü­nün kli­ni­ği­nin ca­mın­da ya­zı­yor ol­ma­sın­dan Ba­kan­lı­ğı­nı­za bağ­lı il mü­dür­lü­ğü yet­ki­li­le­ri­nin ra­hat­sız ol­ma­la­rı­nın se­be­bi ne­dir? Ata­tür­k’­ün söz­le­ri­ni suç sa­yan bu yö­net­me­lik ne za­man yü­rür­lü­ğe kon­muş­tur?