BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19

Atatürk, Menderes ve Nazım...

(Yılmaz Karakoyun'lunun nefis kitabı Yorgun Mayıs Kısrakları'ndan alınmıştır.)

***

Yıkılan bir yurdun harabesinde
Öten baykuşları dinlemedin sen
Zafer günlerinin zevki var sende
Mâzinin yâdıyla inlemedin sen...
Nazım Hikmet

***

(Gazi'nin)Serbest Fırka'nın devamına müsaade etmesi (İsmet Paşa tarafından)düşünülemezdi. Eğer belediye seçimlerinde Serbest Fırka büyük başarılar elde ederse, bu genel seçimlerde iktidar alternatifi olduğunu gösterecekti…
...
İsmet Paşa, Gazi Hazretleri'ni ziyaret etmiş ve dudaklarına pek de yakışmayan hafif bir ihtihsa tebessümüyle ne yapması gerektiğin hatırlatmaya çalışmıştı:
“Çocuğum dediğiniz eserinize böyle bigane kalışınızı anlamakta zorluk çekiyorum. Şefkat ve şiddet artık tasniflerini  karıştırmış gibi.”

Gazi Hazretleri durumu kavramış ve Serbest Fırka'nın kapatılma kararı verilmişti.

***

Yanına genç bir polis yanaştı:
“Siz biraz uzakta durunuz efendim! Üzerinize bir şey sıçratmasınlar…”

Adnan Bey sert dille sordu:
“Sıkıntın ne senin?”

“Bu akşam müdüriyette konuşuluyordu. Telgraf gelmiş Gazi Hazretleri Serbest Fırka'yı kapatıyormuş. Size bir zarar gelmesin diye beni gönderdiler.”

Türk siyaseti, yeniden tek parti disiplininde her şeyi kabule mecbur edilecekti. Adnan Bey yüreğindeki duyguların heyecanını bastırmakta zorlanmaktaydı.

***

Adnan Bey CHF(Cumhuriyet Halk Fırkası) il başkanı olmuştu. Geçmişte yaptığı eleştirileri unutmuyor ama bunların bir gün mutlaka siyaset sahnesinde tartışılması gerektiğini söylüyordu. Gazi Hazretleri'nin
(Aydın’a) teşrifi bu görüşlerini kendine aktarılması için iyi bir fırsat olacaktı.

Gazi Hazretleri (vilâyetteki)yemek davetini reddedip kendisini parti merkezinde bekleyeceğini söyleyen gençten etkilenip validen kendisi ile ilgili ayrıntılı bilgiler almıştı.
Vali Adnan Bey için dikkat çekecek şeyler söylemiş ve Gazi'nin mutlu olacağı bir sırrı fısıldamıştı:
Menemen (Kubilây'ın) katillerini Aydın’da ilk teşhir eden kendisidir.”

***

“Cumhuriyeti bir tesadüf gibi mi görüyorsunuz ki böyle bir tahlil zaafı hissetmektesiniz?”

Gazi Hazretleri'nin üç dört dakika için kahve içmeye geleceğini belirttiği CHF il başkanlığında Adnan Bey, istediği zamanı koparabileceğini hissetti. Şimdi ölçüsü iyi ayarlanmış ikinci hamleyi yapması gerekiyordu:
“Hiçbir başarı efsanevi değildir. Büyük hamleler daima akılcı olmayı gerektirir…”

Gazi Hazretleri bu küçük cümleden istenen anlamı çıkarmıştı. İstifini bozmadı. Aynı sakin tavrını sürdürdü:
“Bir kahve daha söyleyin ve hemen başlayınız.” dedi.

Adnan Bey daha da cesaretlenmişti:
“Siyasette her an başımıza büyük felaketler geleceği korkusuyla kendimizi sınırlayamayız. O zaman cesaretimiz de kalmaz niyetimiz de… Elimizde olmayan şeyleri elimizde olan imkanlarla değiştirirsek her şeyin üstesinden gelebiliriz.”

Gazi Hazretleri son bir kahve talebinde bulundu:
“Yanında su da getirsinler.”

Adnan Bey, Nazım Hikmet’in 835 Satır adlı kitabındaki yeni söyleyişin etkisini belirtmek istedi. Gazi Hazretleri de böyle bir tartışmanın başlamasından memnundu.

Görüşmeyi sonuçlandırmak istedi:
“Sendeki ihtirası görmekten mutluyum. İhtiras bir tohumdur ama ona filiz verdiren güç, aşktır… Sende bu gücü de, bu aşkı da görüyorum. Gençliğin beni cesaretlendirdi. Cumhuriyetimizin her devirde emanetçileri gençlerimiz olacaktır.”

***

(Gazi)Elini uzattı; ayrılıyordu:
“Unutma delikanlı, ideolojik sebeplerin siyasi neticeler ulaştırılması sadece malumat ve cesaretle olmaz. Siyaset bir kadro işidir; sakın aklından çıkarma…”

Arabasına binerken tekrar Adnan Bey’e döndü:
“835 Satır’da aruz kadar sağlam bir yapı var… İnişler be çıkışlar ne kadar sağlam yapılara bölünmüş. İhtirasın da, inkırazın da basamaklarını bu mısralarda görebiliyorum.”

(Bu görüşmeden sonra Adnan Menderes, ilk seçimde Kemal Atatürk tarafından milletvekili yapıldı.)