BIST 10.161
DOLAR 32,27
EURO 34,97
ALTIN 2.454,27
HABER /  GÜNCEL

Atatürk Havalimanında alarm

Atatürk Havalimanı'na domuz gribi riski taşıyan ülkelerden gelen uçak, sağlık ekiplerinin kontrolünün yanısıra yolcuları termal kamera ile de kontrol edilecek.

Abone ol

Atatürk Havalimanı'na domuz gribi riski taşıyan ülkelerden gelen uçak, sağlık ekiplerinin kontrolünün yanısıra yolcuları termal kamera ile de kontrol edilecek.

Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü Karantina Başkanı Ahmet Zeki Hürdoğan ile Sağlık Denetleme Merkezi Baştabibi Aykut Cengiz Kavak, Atatürk Havalimanı'ndaki kurum ve kuruluşların yetkililerini domuz giribi virüsüne karşı alınacak tedbirler konusunda bilgilendirdi.

Atatürk Havalimanı başta olmak üzere yurtdışı bağlantılı önemli bütün havalimanlarındaki yetkililerin uyarıldığını anlatan Hürdoğan, ''Burası Türkiye'nin en yoğun havalimanı olduğu için risk değerlendirmesi bakımından yarı bir önem veriyoruz. Sağlıkla ilgili tedbirlerin dışında riskli girişlerin olduğu noktalara termal kamera da monte edilecek. Kişilerin ateşlerinin ölçülmesi sağlanacak, belli mesafeden ateş ölçerler temin edildi. Ayrıca kulaktan ateş ölcer aletlerimiz var.'' dedi.

Karantina Başkanı Hürdoğan, grip vakalarında en önemli kriterin 38.5 derecenin üzerindeki ateş olduğuna dikkat çekerek, ''Tabii, girip bir tane mikropla oluşan bir hastalık değil. 600 kadar çeşidi var. Biri yapmazsa diğeri hastalık yapar. Domuz giri virüsü de şimdiye kadar görülmemiş bir virüs. Çalışmalarımızı risk değerlerlendirmesiyle orantılı olarak sürdüreceğiz'' diye konuştu.

Termal kameraların öncelikle riskli olarak görülen ülkelerden gelen uçakların yanaştığı kapılar ile pasaport noktaları arasına kurulacağını tekrarlayan Hürdoğan, Dünya Sağlık Örgütü'nün ölümün ve hastalığın görüldüğü her ülkeyi riskli olarak değerlendirdiğini bu vakaların görülmediği ülkeleri ise tedbir almaları konusunda uyardığını anlattı.

''Kontrollere dün akşam başladık'' diyen Baştabib Aykut Cengiz Kavak da, geçen pazar gününden beri domuz gribiyle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Kavak, "İlk günlerde sadece riskil bölgelerden gelen uçakların deklerelerini toplayıp, yolcularda enfeksiyon olup olmadığını kontrol ediyorduk. Ancak dün akşamdan itibaren de risk değerlendirmesine başlayıp, riskli bölgeden gelen uçaklara bir hekim ve iki sağlık ekibinden oluşan ekip gönderiyoruz.

Yolcuları birabir gözlemeye bışladık. Bu akşam itibariyle termal sistemi kurmayı planlıyoruz. Bu bölgelerden gelen yolcuların tatamını termal ısı ölçerlerden geçirerek daha geniş kapsamlı bir değerlendirme yapacağız. Şüpheli yolcular ilk olarak 'son 10 gün içinde bu ülkelere bir seyahit var mı, domuzla ilgili bir iş yapıyor musun' diye sorgulanacak. Vaka daha sonra bütün prosedürler hassa şekilde uygulanarak Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki İntaniye servisine gönderilecek'' izahını yaptı.