BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

'Aslanlar çitlerle insanlardan ayrılsın'

Çevreciler, soyları tükenmekte olan Afrika aslanlarının korunması için çitlerle çevrelenip insanlardan ayrı tutulması gerektiğini savunuyor.

Abone ol

Afrika’daki vahşi aslanların neredeyse yarısı, acil önlemler alınmazsa gelecek 20 ila 40 yıl içinde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.

Ecology Letters (Ekoloji Mektupları) adlı dergide bir makale yayımlayan çevreciler, ‘büyük kedilerin’ kendile için büyük tehdit oluşturan ‘insanlardan’ uzak tutulmaları gerektiğini savunuyor.

Çevrecilere göre, etoburların soylarının tükenmemesi için tabiatı koruma alanları içinde çitlerle çevrilmeleri gerekiyor.

Böylesi bir uygulamanın maliyeti ise kilometrekare başına 500 doları bulabilir.

Fakat makale yazarlarına göre, aslanları çitlere kapatmanın maliyeti, insanlarla aslanları bir arada yaşamaya teşvik eden mevcut projelerin maliyetlerine göre daha uygun.

Afrika aslanlarının sayısının son 50 yıl içinde yüzde 80 oranında azaldığı tahmin ediliyor.

Son araştırmalar, vahşi ormanlarda yaşayan bu ‘büyük kedilerin’ sayısının 20 bin ila 30 bin civarında olabileceğini gösteriyor.

Aslanların soylarının tükenmesinden insanlar sorumlu tutuluyor.

Bu büyük kedilerin büyük bir bölümü, çiftlik hayvanlarına zarar verdikleri gerekçesiyle öldürülürken, arazi anlaşmazlıkları ve düzensiz avlanma nedeniyle de sayılarının azaldığı düşünülüyor.

Çevreciler, aslanların çitlerle insanlardan ayrılmasının, soylarının devamı için tek çare olabileceğini savunuyor.