BIST 9.557
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.490,04
HABER /  GÜNCEL

Asker yakını, Erdoğan'a hakaretten tutuklandı

PKK saldırısında hayatını kaybeden asker Recep Beycur'un yakını Kazım İpek, cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasıyla çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.

Abone ol

PKK'nın düzenlediği bombalı saldırıda hayatını kaybeden askerlerden Recep Beycur'un yakını Kazım İpek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklandı.

Erzurum'un ilçelerinden Hınıs'ta mahkemeye çıkarılan İpek, Siirt'te, 19 Ağustos'ta PKK'nın bir askeri araca yönelik bombalı saldırısında ölen 8 askerden biri olan Recep Beycur'un yakını ve komşusu.

İpek, ölüm haberinin yerel askeri yetkililer tarafından Beycur'un ailesine verilmesi sırasında Erdoğan'a hakaret etmekle suçlanıyor.

İpek'in avukatı Seyhan Çiltepe, "Yetkililer şehit evine haber vermeye gittiklerinde evi önü kalabalıklaşmış, kargaşa çıkmış, Kazım İpek de bazı sözler sarf etmiş. Görüntü yok ama şehit haberini vermeye gelen askerlerin ifadeleri var" dedi.

İpek'in, yaşlı ve kulağında sorun olduğunu aktaran Çiltepe, 4 askerin ifadesi olduğu için kuvvetli delil olduğunu, ama tutuklanmasını gerektirecek bir şeyin olmadığını savundu.

Beycur'un cenaze töreni esnasında kameralara yansıyan sözleri nedeniyle amcasının oğlu Ömer Bulur hakkında da Erzurum Cumhuriyet Savcılığı tarafından "terör örgütü üyeliği", "halkı askerlikten soğutmak", "tehdit" ve "devlet büyüklerine hakaret" suçlamasıyla soruşturma açılmıştı.

Bulur, tören sırasında "Kardeşi kardeşe kırdırıyor. Genç kardeşimi gönderdim, cesedini alıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı bunu bilsin. Ben bunu bu yaşa getirene kadar ne çektim biliyor mu? Allah'tan hiç mi korkmuyor? Bu genci buraya yatırdı" diye bağırmıştı.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Ömer Bulur, açıklamasında "hiçbir hakaret" olmadığını, tutuklanan dayısının oğlu Kazım İpek'e ise "iftira atıldığını" savundu.

Bulur, "Bizden ne istiyorlar bilmiyorum. Böyle giderse sırayla bizi tutuklayacaklar herhalde. Biz, kardeş kanı akmasın diyoruz. Milleti korkutmaya mı, yıldırmaya mı çalışıyorlar, doğruları konuşuyoruz diye mi, bilmiyorum" dedi.

'Demirel'in arabası tekmelenmişti'

Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Hamit Köse ise son günlerde yaşanan soruşturmalar ve tutuklamalara yönelik olarak, "Kişi en yakın sevdiğini kaybetmiş. Gelen siyasetçiye, 'iyi ettiniz, hoş geldiniz, bizi onurlandırdınız' mı desin?" diye itiraz etti.

Geçmişteki cenaze törenlerinde de benzer tepkilerin olduğunu aktaran Köse, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in arabasının tekmelendiğini, yüzüne karşı "hakaretler edildiğini" ama bu olaydan dolayı kimse hakkında işlem yapılmadığını anlattı.

Köse'ye göre, son dönemde yaşanan bu kararlarla "sindirme, yıldırma politikası amaçlanıyor."

'Yanlış algı oluşturmaya yönelik'

Adalet ve Kalkınma Partisi Burdur Milletvekili Reşat Petek ise bu görüşlere katılmıyor.

Cumhurbaşkanı'nın devletin en üst makamı olduğunu aktaran Petek'e göre, hukuk penceresinden bakıldığında bir hakaret varsa yasal takibat, şartlar varsa da tutuklama tedbirinin uygulanması hukuka uygun.

Petek ayrıca, "Cumhurbaşkanına tepki veren şehit yakını tutuklanıyor ve tutuklanmasına nasıl bakılıyor denirse bu, yanlış algı oluşturmaya yönelik bir soru olur" dedi.

Şehit ailelerine devletin en iyi şekilde sahip çıktığını savunan Petek, "sindirme, gözdağı verme gibi suçlamalar" konusunda ise şunları söyledi:

"Tamamen yakıştırmadan öte, terör saldırıları haklıymış ve şehit olanların aileleriyle devletin bir sorunu varmış gibi algı oluşturma gayreti olarak görüyorum, kınıyorum."