BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.508,91
HABER /  MEDYA

Asker Suriye'ye girerse erken seçim gelir mi?

Türk askeri Suriye'ye girecek mi? Suriye'ye girilmesi durumunda, erken seçime gidilir mi? Radikal'den Murat Yetkin, koalisyon ve erken seçim tartışmalarını göz önüne alarak kritik kehanetlerde bulundu.

Abone ol

'Türk askeri Suriye'ye girecek mi' sorusu, Türkiye'nin yeni haftadaki gündeminin ilk sırasına oturdu. Bu konuda Ankara kulislerinden gelen sinyaller karşısında, TSK'nın yeni hükümet kurulmadan böyle bir adım atmayacağı, IŞİD ve Esad rejimi ile mücadele eden Suriyeli muhaliflere destek verme konusunda da isteksiz olduğu öne sürüldü.

Peki Türk askerinin Suriye'ye girmesi, genel seçim sonrası koalisyon ve erken seçim tartışmalarıyla yoğrulan Türkiye siyasetini nasıl etkiler? 

"SURİYE'YE GİRMEKTEKİ ASIL AMAÇ:
BAHÇELİ'NİN İSTEDİĞİ GİBİ BİR AN ÖNCE..."

Radikal gazetesinin Ankara temsilcisi Murat Yetkin, bugünkü yazısında, askerin Suriye'ye gireceği yönündeki iddiaların, 'AK Parti-MHP koalisyonu'nu işaret ettiğini ve asıl amacın 'Bahçeli'nin istediği gibi bir an önce seçime gitmek' olduğu yönünde kritik bir sorgulama yaptı. 

İşte Yetkin'in o yazısından kritik satırlar:

(...)

MGK TOPLANTISI

Bir de bütün bunların sanki PKK’nın Suriye’deki kardeşi PYD’nin sınır boyunda ilerleyip Tel Abyad’ı ele geçirmesinden sonra gündeme gelmemiş gibi IŞİD’e karşı yapıldığı söyleminin öne çıkarılması var.
Yani dün MGK’yı Suriye gündemiyle toplayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve geçici Davutoğlu hükümeti öteden beri hep IŞİD’i Suriye’de vurmak istiyormuş ama ne çare asker IŞİD’e karşı harekete geçmek istemiyormuş; birileri bunları yazıyor.

ERDOĞAN'IN KASTETTİĞİ IŞİD Mİ KÜRT ÖZERKLİĞİ Mİ?

Oysa Erdoğan, her zamanki açık sözlülüğüyle tane tane konuşuyor: Suriye’nin kuzeyinde bir devlet oluşumuna izin verilmeyecektir. Sizce IŞİD’i mi, yoksa bir Kürt özerkliğini mi kast ediyor?


(...)

BEŞİR ATALAY'IN KOALİSYON AÇIKLAMASI RASTLANTI MI?

Yine tam MGK’nın toplandığı sıralarda AK Parti sözcüsü Beşir Atalay’ın “Tabanımız MHP ile koalisyon istiyor” açıklaması yaptı dün; rastlantı mı diyelim? Peki, öyle de deriz.

AK Parti’nin CHP ile koalisyonu seçim tekrarını gündemden çıkaracak, Davutoğlu’nun (Ağustos sonu, Eylül başı) AK Parti Kongresinden yerini sağlamlaştırarak çıkmasını sağlayacaktır.
AK Parti’nin CHP ile koalisyona girmesi, evet, Kürt çözüm sürecini üstelik Anayasal zeminde sürdürebilecek, ama son dönemin simgesi haline gelmiş Suriye siyasetini, genel olarak dış ve güvenlik siyasetini değiştirecektir.

Girmemesinin iki sonucu olacaktır: AK Parti-MHP koalisyonu ve muhtemelen Kasım’da erken seçim.

MHP lideri Devlet Bahçeli ise dürüstçe, AK Parti PKK ile diyalog ve Kürt çözüm sürecini (o “çözülme” diyor) bitirip koalisyona girse dahi bir an önce seçim istediğini saklamıyor.
AK Parti’nin MHP ile olsun olmasın seçime gitmesi, Meclis’te kaybettiği tek başına hükümet kurma sandalyesini yeniden edinmek için son bir şans olacaktır.
Öyle anlaşılıyor ki, birileri bu şansı denemek istiyor.

Eğer Türkiye’nin iç ve dış siyasetinde, ekonomisinde yeni gerilimler göze alınarak o seçime gidilir ve AK Parti, Suriye Fatihi sloganlarıyla gerçekten 276 vekili yeniden alabilirse Davutoğlu elbette mutlu olacaktır.

Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan belki daha çok mutlu olacaktır. Öyle bir durumda AK Parti hükümeti desteğiyle, Anayasayı değiştirmekle filan da artık uğraşmadan fiilen başkanlık sistemi uygulanabileceğini düşünebilir.

Tabii bunlar sonra tartışılacak konular, şimdi önemli olan Mehmetçiğin Suriye bataklığına itilmemesi.