BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.410,14
HABER /  GÜNCEL

Asker ocağında kadına şiddet dersi

Kadına şiddetin önüne geçmek isteyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Genelkurmay ile bu yönde bir anlaşma imzaladı.

Abone ol

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, komutanlık bünyesinde vatani görevini yapan er ve erbaşlara yönelik kadına şiddet konusunda 16 saatlik bir eğitim programı planlandığını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında imzalanan protokol gereği, Bakanlık kadına yönelik şiddete ilişkin asker ocağında eğitim verilmeye başlandı. Bu kapsamda Jandarma Okulları Komutanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kolluğun Yeri ve Önemi' paneline Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ile çok sayıda asker ve basın mensubu katıldı. İlk dersin ve sunumların ardından Şahin ve Kalyoncu proje ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

BİR KONFERANS DEĞİL TEMEL EĞİTİM İÇERİSİNE ALINAN DERSE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ve Jandarma’nın kuruluş tarihleri itibariyle 173 yıldan beri ilk kez çok güzel bir başlangıcın değerli komutan Bekir Kalyoncu liderliğinde başlatıldığını belirten Şahin, “Bu bir konferans, seminer değil özellikle dikkatinize çekmek istiyorum. Bu temel eğitim içerisine alınan bir derse dönüştürüldü. Temel dersler matematik, coğrafya ve terörle mücadelede ne kadar bilinmesi gereken dersler varsa kadının insan hakkı ile ilgili, kadına yönelik şiddetle ilgili temel bir derse dönüştürüldü. İçişleri Bakanlığı ile yapılan protokol sonucu bu eğitim başladı.” diye konuştu.

Bu projenin büyük bir toplumsal dönüşüm olduğunu vurgulayan Şahin, “Bu zihinsel dönüşüm kadınıyla erkeğiyle kurumlarıyla el birliği işbirliği ve güç birliği ile gerçekleştirilecek.74 milyonun zihinsel dönüşümü hak, hukuk arama mücadelesi herkesin insan hakkı ve evrensel değerler çerçevesinde mücadelesi bu çalışmalarla olgunlaşacak.” dedi.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ise, İçişleri Bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın imzaladığı protokolle çok önemli bir projeye başladıklarını anlattı. Jandarma Genel Komutanlığı’nın Türkiye topraklarının yüzde 92’si ve nüfusunun yüzde 20’sine güvenlik hizmeti ürettiğini belirten Kalyoncu, “Bu faaliyetleri üretirken terörle mücadeleden kadına karşı şiddet yelpazesinde çok geniş bir alanda görev ifa etmekte. Eğitim kurumlarımız kanunun bize verdiği görevleri yaparken gerek önleyici kolluk gerekse adli kolluk görevleri olsun bu görelerin ifa edilmesinde personelin yetişmiş ve kalitesinin uluslar arası standartlara ve insan hak ve özgürlüklerine saygılı bir halde olmasını gerektirmekte. Dünyadaki gelişmeler insan hak ve özgürlükleri, temel hak ve özgürlükle çerçevesinde personelimizin eğitimine çok büyük önem veriyoruz. Bugün yapılan bir konferans değil jandarma genel komutanlığı bünyesinde eğitim faaliyetlerinin başlamasıdır.” açıklamasında bulundu.

Bu çalışma kapsamında İçişleri Bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın desteği ile jandarma personelinin kadına şiddet konusunda eğitimini alıp bilinçlenerek görev yapacağını vurgulayan Kalyoncu şunları söyledi: “Görevimiz sadece kolluk olarak değil aynı zamanda personelimize eğitim için gelen Mehmetçiklerimizin eğitilerek memleketlerine yollanması gibi bir anlamda halkın bilinçlenmesini ihtiva eden 3 aşamalı bir yelpazeyi içermekte olan bir çalışma.”

Kadına yönelik şiddet konusunda eğitim ilk etapta toplam 16 saatlik bir ders programı planlandığını söyleyen Kalyoncu, “Dönemin yarısına gelindiği için böyle. Önümüzdeki dönemde bakanlıkla yapılan çalışmalar kapsamında ders sayısı artırılabilecek. Ayrıca bizim eğitim kampüsümüzde uygulamalı eğitim alanımız var. Orada küçük bir ilçe tasvir edilmiş Jandarma Komutanlığı var. Bayan subay ve astsubaylarımızdan destek alarak dramatize edilmiş bir şekilde bir ilçe jandarma komutanına başvuru, yapılacak işlemler, önleyici kolluk hizmetleri gibi şeyleri uygulamalı olarak yapıyoruz." şeklinde konuştu.

"HER YIL 130 BİN MEHMETÇİĞE EĞİTİM VERİYORUZ"

Bir gazetecinin 'Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde kadına şiddete ilişkin eğitim görenlerin sayısı nedir?' şeklindeki sorusuna Kalyoncu şu cevabı verdi: “Bu okulda eğitim görenlerin sayısı 2 bin 200 civarında, ancak takdir edersiniz ki görev başı eğitim kapsamında çeşitli sürelerle halen görevde olan rütbeli personelimiz buraya çeşitli kurslara geliyor. Bu kurslardan istifade kanunlar ve yönergeler ile bu konuları anlatıyoruz. Her yıl 130 bin civarında Mehmetçik eğitim merkezlerimize geliyor ve burada onlara çok kapsamlı eğitim öğretim programı uyguluyoruz."