BIST 9.774
DOLAR 32,52
EURO 34,98
ALTIN 2.435,20
HABER /  DÜNYA

Asıl vahşet okullardan sonra yaşanacak!

Suriye Genel Devrim Konseyi üyesi Ebu Ubeyde, okulların tatil olmasından sonra Suriye'de yaşanabilecekleri açıkladı

Abone ol

Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyi üyesi Ebu Ubeyde, "Rejim asıl operasyonlarını okulların tatile girmesinden sonra yapacaktır, yönetim şimdi ise zaman kazanmaya çalışıyor" dedi.

Ebu Ubeyde, "Yönetim yanlıları, ailelerini şimdiden sahil kentlere göndermeye başladı. Rejim tüm taraftarlarını yaz için silahlandırıyor. Asıl operasyonlar yazın okulların hemen tatile girmesinden sonra başlayacak. Esed her fırsatta yaz için zaman kazanmaya çalıştı ve bir nevi bunu başardı. Esed eğer operasyonlarda başarılı olmazsa sahilde bir devlet inşa edecek ve bunun çalışmalarını şimdiden başlatmış durumda" ifadelerini kullandı.

"Rejim başta kalmak için on bin değil, yüz binlerce insanı daha öldürebilir" diyen Ubeyde, "Yönetim Humus kentinde muhaliflerin kaldığı semtleri yerle bir etti, yerleşim birimlerine ağır silahlarla saldırdı. Çoluk çocuk demeden halkın üzerine günlerce bomba, roket ve havan mermisi yağırdı. Yüzlerce ev yıkıldı ve yıkılan evlerin enkazında kalanlara, yaralılara koşan insanlar da keskin nişancıların hedefi oldu. Yönetim şimdi bunları Şam’ın Duma ve bazı semtlerinde tekrarlamak istiyor, her gece patlama ve silah seslerinden uyumuyoruz" diye konuştu.

Operasyonlar nedeniyle çok sayıda kişinin Humus kentinden kaçtığını ve şimdi Duma'dan da halkın güvenlik sebebiyle semti terk etmeye başladığını söyleyen Ubeyde, BM gözlemcilerinin semtte gelip incelemelerini tamamladıktan sonra ordu birliklerinin semte ağır silahlarla girdiğini ve rastgele ateş açtığını, açılan rastgele ateşte onlarca kişinin öldüğünü ve yaralandığını dile getirdi.

Ordunun hedefinin silahlı gruplar olmadığını belirten Ubeyde, şunları kaydetti: "Ordunun hedefi silahlı gruplar olsaydı, gider onlara karşı operasyonlar düzenlerdi. Ama ordu, gösterilerin çıktığı yere baskınlar düzenleyerek halkın malına zarar vererek halkı korkutmaya çalışıyor. Ordunun her gün sivil halkı öldürdüğünü duyuyoruz. Güvenlik güçleri silahlı grupların olduğu yerde değil, olmadığı yerde operasyonlarını yoğunlaştırmış durumda." Ordunun Humus'un birçok semtinde yönetim karşıtı gösteri düzenlenen yerlere ağır silahlarla saldırdığını ve bazı yerleri harabeye çevirdiğini vurgulayan Ubeyde, "Şimdi başkent Şam'da gösterilerin yoğun olduğu bölgelerde göstericilerin üzerine ateş açarak kontrol etmeye çalışıyor. Yönetim, gösterilerde güvenlik güçlerine ateş açıldığını söylüyor, şimdiye kadar bu yönde internete düşen hiçbir şey yok ama yönetimin gösterilere müdahale ettiğini gösteren binlerce görüntü var" diye konuştu.

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın ateşkes planının rejim tarafından her gün ihlal ediliğini ve şimdiye kadar planın hiçbir maddesinin yerine getirmediğine dikkati çeken Ubeyde, rejimin, hala keyfi tutuklamalar yaptığını, göz altına alınanların serbest bırakılmadığını ve halka toplanma ve gösteri yapma hakkını vermediğinin altını çizdi.

Halkın ekonomik sıkıntılar çektiğini kaydeden Ebu Ubeyde, ekonomideki dalgalanmalar nedeniyle tüccarların büyük zarar ettiğini ve stok mallarını piyasaya sürmediğini anlattı.