BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,76
ALTIN 2.494,00
HABER /  GÜNCEL

Artvin Cerattepe için Meclis’te eylem

Cumhuriyet Halk Partisi Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, ağaçlar kesilerek maden sahası yapılacak Cerattepe için Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul Salonu’nda eyleme başladı.

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, ağaçlar kesilerek maden sahası yapılacak Cerattepe için Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul Salonu’nda eyleme başladı.

Bayraktutan’a, CHP’li milletvekilleri de “Diren Artvin, Diren Cerattepe” dövizlerini taşıyarak destek verdi.

CHP’li vekiller, gruplar halinde dönüşümlü olarak Genel Kurul Salonu’na gelerek Bayraktutan’a desteğe devam ediyor.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan CHP’li Bayraktutan, saat 16.00'da başladığı eylem için 24 saat TBMM'den ayrılmayacağını, bu süre zarfında da hiçbir şey yiyip içmeyeceğini söyledi.

Bayraktutan 24 saat meclisten ayrılmayacağını söylüyor.

Bayraktutan, madencilik faaliyetinin bölgede doğa katliamına yol açacağını, Cerattepelilerin buna karşı direndiğini, kendisinin de Artvin milletvekili olarak bölge halkına destek verdiğini söyledi.

Doğanın tahrip edilmemesi ve bölge halkının güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmesinin engellenmesi için gün boyu yetkililere ulaşmaya çalıştığını ancak sonuç alamadığını anlatan Bayraktutan, şunları kaydetti:

“Yetkililer, Artvin’deki cinayeti sona erdirdiklerini söylerlerse eylemi sonlandıracağım, aramazlarsa yarın 16.00’ya kadar eyleme devam edeceğim. Yarından sonra da gelişmelere göre hareket edeceğim, geri adım atmak yok.”

Jandarma geri çekildi

Artvin'in hemen yakınında yapılması planlanan madencilik faaliyetlerine karşı yöre halkı Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkiinde 21 Haziran’dan bu yana üç vardiya halinde nöbet tutuyordu.

9 Temmuz sabahı ise Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ve madencilerin bölgeye çıkarak yer teslimi yapmak istedikleri haberi üzerine yöre halkı, Kafkasör Yaylası Cerattepe yolunu kapattı.

Jandarmayla eylemciler arasındaki gerginlik gün boyu devam etti. Bölgeye ulaşamayanlar ise Artvin Valiliği önünde toplandı.

Artvin’deki madencilik faaliyetine karşı gönüllü avukatlık yapan Bedrettin Kalın, ikinci bir ÇED raporu çıkarıldığını ve buna karşı 10 Temmuz Cuma günü dava açacaklarını ifade etti.

Gece geç saatlerde BBC Türkçe’ye son durum hakkında bilgi veren Avukat Kalın, jandarma ve iş makinelerinin TSİ 21.00 sularında geri çekildiğini, vatandaşların da önceki günlerden daha kalabalık bir nöbetçi grubunu Cerattepe’de bırakarak yavaş yavaş şehre dönmeye başladığını söyledi.

Bu gelişmeyi aktardığımız CHP’li Uğur Bayraktutan ise TBMM’deki eylemini sonlandırmayacağını bildirdi. Nedenini, “Daha önce de benzer durum oldu. Belli bir saatte iş makinelerini ve jandarmaları çekip, gece geri getiriyorlar. Bu nedenle benim eylemimde bir değişiklik yok” diye açıkladı.