BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

Artık Türkler, Ufa ile Urfa’yı ayırabiliyor

Rusya’ya bağlı Başkortostan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Salavat Sagitov, Türkiye-Rusya ilişkileri çerçevesinde ülkesinin de Ankara ile bağlarının geliştiğine işaret etti.

Abone ol

Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği’nde düzenlenen “Başkortostan Bölge Sunumu” başlığı altında yapılan toplantıda konuşan Sagitov, “20 yıl önce Türklere Başkortostan dediğimiz zaman “Başkurtistan?”, başkent Ufa dediğimiz zaman ise “Urfa?” diye soruyorlardı. Artık ilişkilerimiz çok gelişti. Bugün Türkler Başkortostan Cumhuriyeti’ni iyi biliyor. Ufa ile Urfa’yı ayırabiliyor.” şeklinde konuştu. 

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı toplantıda Büyükelçilik Ticaret Başmüşaviri Atilla Kızılarslan, Başbakan Yardımcısı Sagitov, Ufa Belediye Başkanı İrek Yalalov, Rusya -Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD) Başkanı Esat Sarı, Ru-s Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan, büyükelçilik görevlileri, Türk iş adamları ve Başkortostan yetkilileri hazır bulundu. 

BÖLGEDE DOĞALGAZ VE PETROL SEKTÖRÜ GELİŞTİ

Tanıtımda konuşan Yalalov, bölgede petrol ve doğalgaz sektörünün geliştiğini belirtti. Son yıllarda bölgede büyük sanayi işletmeleri kurulduğunu kaydeden Ufa Belediye Başkanı, “Avrupa’nın en büyük cam fabrikası Ruscam faaliyet gösteriyor. Otobüs üretimimiz var. Avusturya şirketine ait seramik fabrikası işletime açıldı. Dünya markalı büyük ticaret merkezlerimiz faaliyet gösteriyor. Forbes dergisine göre, Ufa ticaret yapmak için Rusya’nın en iyi 2. kenti. Şu anda kentimizde 5 milyar dolarlık 86 proje gerçekleştiriliyor. Ama yatırım potansiyelinin daha fazla olduğuna inanıyoruz.” dedi.

BAŞKORTOSTAN BAŞKAN YARDIMCISI İŞ ADAMLARINI ÇAĞIRDI

Başkortostan Başbakan Yardımcısı Sagitov, bölgede iş adamlarına indirimli kolaylıklar sağlandığını, bu işlemlerin ilgili mevzuatlarda yer aldığını belirtti. Sagitov bölgenin spor ve kültür alanlarının geliştiğini de kaydetti. 

Toplantıda konuşan Ticaret Başmüşaviri Kızılarslan, Başkortostan’da petrol ve doğalgaz gibi zengin kaynaklarının bulunduğuna işaret ederek, “Sovyet döneminde de Başkortostan önemli sanayi merkezlerinden biri idi. Uçak, kimyasal ve başka önemli sanayi alanları bulunuyor. Başkortostan’ın bal, süt ve başka tarım ürünlerinde de ünlü olduğu biliniyor. Bunun dışında aynı kökenden gelmemiz ve benzer kültürlere sahip olmamız işi daha da kolaylaştırıyor. Lojistik anlamında da Rusya’nın önemli merkezi. Halkın alım gücü da giderek artıyor. Başkortostan yatırım planlayan Türk işadamları için fırsatların olduğu bir bölge.” şeklinde konuştu.

Toplantıda Türk iş adamları, Başkortostan yetkililerine bölgenin ticari ve iş dünyası perspektifleriyle ilgili sorular yöneltti.