BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Artık ağaçlar da bilgisayardan dikiliyor!

Günümüzde herkes ormanları yeniden meydana getirme çalışmalarına katkıda bulunabilir.

Abone ol

Rusya’da günlük işlere ara vermeden ağaç diktirmek imkanını veren bir site geliştirildi.

Proje kurucularından Aleksandr Platonof siteyi geliştirmenin gerekçelerine değinerek şöyle konuştu: Ağaçlar ve ormanların ürtücü çabuklukla yokolduğunu pek te düşünmiyoruz.Oysa ki ağaçlar ve ormanlar hayatın bir sasıdır. Doğanın hali karşısında kayıtsız olmayan herkes www.maraquia. com sitesine girerek birkaç klik yapmakla,yangın ya da başka bir sebepten dolayı ağaçların yokolduğu bir yere ağaç diktirebilir.

Siteye girmiş olanlar, üzerinde kırmızı ve yeşil noktalar olan bir haritayı görüyor. Kırmızı noktalar ormanın yeniden meydana getirilmesi gereken yerleri,yeşil noktalar da yenibaştan ağaçlandırılmış yerleri gösteriyor.İnternet kullanıcısı kırmızı noktaya klik yapmakla ağaçlandırmak istediği yeri ve dikilecek ağaçların sayısını belli eder ve siparişini ödeyip te bu işinin sonuçlarını bekliyor. Ormanları yeniden meydana getirme çabalarına katılmayı kararlaştırmış olanlar ormancıdan bir bildiri alıyor.

Maraquia sitesindeki haritada gösterilen yerler uzmanlar tarafından belli ediliyor. Hasarlanmış ormanlık yerleri dolaşarak halini tesbit eden ormancılar bunları haritada gösteriyor. Sonradan orasını ağaçlandırma çalışmalarının bedeli belli ediliyor. Bu çalışmaların bedeli ağaçlandırılacak sahayı ağaç dikimine hazırlama,5 yıl içinde fidanlara bakım harcamaları ve fidanların fiyatı hesaba alınarak belli ediliyor.

Bütün bu çalışmalar fidanların doğru dikimini v e ağaçların kesiminden korunmasını sağlayacak uzmanlar tarafından yapılıyor. Ormanları yeniden meydana getirme projesine katılan ormancıların çoğu Rusya ve dünya’nın milli parkları çalışanlarıdır. Ormanları yenibaştan meydana getirme projesine tanınmış şirketlerin birçıoğu,bu arada BMW,NESTLE,CİSCO şirketleri ve ünlü kişiler katılıyor. Örneğin Rusya devletbaşkanı Vladimir Putin, Vladimir eyaletindeki “Meşera” milli parkında 6000 ağaç diktirdi. Site İngiliz,Rus ve İspanyol dillerinde olduğ u için değişik ülkelerin vatandaşları olan binlerce kişi projeye katılıyor. Yalnız Rusya’da değil, Afrika ve Amerika’da,Kanada, Hindistan’da ağaç diktirmek mümkün.

İnternet kullanıcıları diktirdikleri ağacın yet işmesini kişisel bilgisayar ve browzer aracılığıyla izleyebilir.