BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,54
ALTIN 2.381,42
HABER /  GÜNCEL

Arınç'tan Erdoğan'ın kararına ilk yorum!

Bülent Arınç kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'na başkanlık etme kararını yorumladı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu Başbakanlık Merkez Bina'da yaklaşık 5,5 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Hükümet sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç toplantı sonrası önemli açıklamalarda bulundu.


Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu'na başkanlık edeceği yönündeki açıklamasını yorumladığı açıklamasında "Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Bakanlar Kurulu toplanmasını uygun buluyoruz ve bundan istifade edebileceğimizi de ümit ediyoruz" dedi.

ERDOĞAN'IN BAKANLAR KURULU KARARI

Yeni yılda, ilk Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın 5 Ocak’ta, bir sonraki toplantının 12 Ocak’ta yapılacağını belirten Arınç, 19 Ocak’ta da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplantı yapacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bu, belki yeni Cumhurbaşkanımız seçildikten sonra yapılan ilk Bakanlar Kurulu Toplantısı olacak. Önemli bir toplantı olduğunu düşünüyorum. Hem Bakanlar Kurulu açısından hem kamuoyu hem milletimiz açısından bu toplantıya özel bir önem verileceğini de düşünüyorum. Şüphesiz bu toplantı, yapılabilir. Anayasamız hatta bunu görev olarak Cumhurbaşkanına yüklemektedir. Anayasamızın 104. maddesinin b fıkrasında Sayın Cumhurbaşkanını yürütmeye ait görev ve yetkileri kısmında bildiğiniz gibi gerekli gördüğü hallerde, Bakanlar Kuruluna başkanlık etmek veya Bakanlar Kurulunu başkanlığı altında toplantıya çağırmak, görevi de kendisine verilmiştir. Esasen Sayın Cumhurbaşkanımız da hem seçilmeden önce hem seçildikten sonra bu tür toplantıları yapmanın uygun olacağını ifade etmişlerdi. Biz de doğrusu Anayasanın bu emri hükmünce, Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Bakanlar Kurulu Toplantısı'nı uygun buluyoruz. Bundan istifade edeceğimizi de ümit ediyoruz.

Şüphesiz Anayasanın verdiği bu yetki, özellikle muhalefet partileri tarafından istismar edilmektedir. Farklı açılarda değerlendirilmektedir. Farklı anlamlar yüklenmektedir. Ancak Anayasanın hükmü gereğince Sayın Cumhurbaşkanımızla ilk defa halkın doğrudan seçtiği Cumhurbaşkanı olarak bu yetkilerini kullanmakta takdir edilecek davranış biçimindedir. İnşallah 19 Ocak’ta, sanıyorum ki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bu toplantımız yapılacaktır."

"CUMHURBAŞKANIMIZIN ELBETTE HAKKIDIR"

Arınç, 19 Ocak'ta yapılacak Bakanlar Kurulu Toplantısı'nı,  Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu'nun birlikte kararlaştırdığını kaydederek, şöyle devam etti:

"Toplantı, 5 Ocak tarihi üzerinde Sayın Başbakanın daha sonra benim söylediğim bazı sözlerin bu kapsamda gerçekleştiğini hepimiz görüyoruz. Bakanlar Kurulunu toplantıya davet etmek, kendi başkanlığı altında bu toplantının yapılmasını talep etmek, Sayın Cumhurbaşkanımızın elbette hakkıdır. Bunu Sayın Başbakanımız ve kendilerinden başka açıklayacak veya yorumlayacak bir başka kişinin olması da doğru değildir.”

YANAN FERİBOT

Ülkede üzüntüye neden olan üzücü bazı olayların da yaşandığını, bunlardan birinin feribot kazası olduğunu dile getiren Arınç, “Feribot kazasında yolcu listesinde bulunan Türk uyruklu vatandaşlarımızın tamamının salimen kurtulduğunu söyleyebilirim. Onun dışında yine bir yük gemisi, maalesef iki vatandaşımızın hayatına mal olmuştur. Televizyonlardan da izlediğimiz kadarıyla kötü hava şartlarında bir çarpma neticesinde 11 kişilik mürettebattan 2 kişi yaşamını yitirmiş, 4’nün kayıp olduğu haberler var. Bu konudaki çalışmalar sürdürülüyor” diye konuştu.

YETİŞTİRME YURTLARI

Geçen hafta içerisinde, sosyal hizmetleri kanunu kapsamında yetiştirme yurtlarında yetişen gençlerden 18  yaşını dolduran 2 bin 375 kişinin kamuya atandığını, kalan 2 bin 188 kişi için önümüzdeki nisan ayında yeniden atama yapılacağını bildiren Arınç, “Özellikle kimsesiz çocuklarımızın sığındığı ve 18 yaşını bitirerek ayrıldığı yurtlardan çıkan evlatlarımızın şu ana kadar 12 yıl içinde hükümetlerimiz döneminde 16 bin 792 kişinin atanması yapılmıştır. Geçtiğimiz günlerde sayın Başbakanımızın katıldığı törenle 18 yaşını dolduran 2 bin 375 kişinin kamuya atamasını gerçekleştirmiştir. Bu gençlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Önemli bir konu, bu şekilde hayata geçirilmiş oldu” dedi.

ÖĞRENCİ KREDİ VE BURSLARI

Arınç, kredi ve burslarda artış yapılacağını belirterek, 2014'te aylık 300 lira olan kredi ve burs miktarının 2015'te 330 liraya yükseltileceğini, yüksek lisans öğrencilerine 660 lira, doktora öğrencilerine ise 990 lira ödeneceğini bildirdi.

CİZRE'DE ÇIKAN OLAYLAR

Arınç, Cizre'deki olaylara ilişkin, "Şu anda Cizre'de olayların yaşandığı günlere hitaben olumlu noktada asayişin tamamen sağlandığını ve sükunetin avdet ettiğini söyleyebilirim. Bu olaylar, yıllardır terörden beslenenlerin, terörü bir rant olarak görenlerin eski alışkanlıklarından vazgeçmemek için ayak sürüdüklerini, PKK içerisinde derin yapılanmaların olduğunu, Çözüm Süreci'ndeki ilerlemelerin bu derin yapıları rahatsız ettiğini, son derece otoriter bir yapıya sahip olan örgütün bölge genelinde herhangi bir farklılığa, değişik bir sese ve renge de tahammül edemediklerini gösteriyor" dedi.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

Arınç, kişisel verilerin korunmasıyla ilgili kanun tasarısına ilişkin, "Kanun kapsamında öngörülen bireylerin sağlık, etnik köken, dini inançları, özel nitelikli kişisel verilerine ilişkin herhangi bir şikayet, başvuru ve rahatsızlıklarını iletebilecekleri bir kurulun oluşturulması son derece önemli bir adımdır. Kanun, çağdaş hukuk normları içinde ve insanların özel hayatının korunmasını amaçlayan fevkalade olumlu bir kanun tasarısıdır. Meclisimizde öncelikli olarak görüşülecektir" dedi.